Na zahtjev Regionalnog vodovoda odgođen početak proizvodnje, HE Perućica u pogonu 15. septembra

Hidroelektrana “Perućica” je spremna za početak proizvodnje, po planu, nakon remontnih radova, ali je odlučeno da se izađe u susret zahtjevu Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i početak proizvodnje odgodi za 15. septembar, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Naime, Regionalni vodovod zamolio je EPCG, ako je u mogućnosti, da Hidroelektrana sa radom počne 15, umjesto 1. septembra, kako bi dotok vode u rijeku Moraču ostao na najnižem nivou i obezbjedio mjerenje parametara vodostaja u okviru aktivnosti izgradnje privremenog nasipa u sklopu projekta provjere uticaja voda rijeke Morače na kapacitete izvorišta “Bolje Sestre”.

“Radove na nasipu moguće je realizovatu u periodu niskog vodostaja koje je trenutno prisutan, a na koji utiče i proizvodnja HE Perućica. Mjerenje će ukazati na uticaj i povećanje kapaciteta tog Izvorišta i pouzdano snabdijevanje vodom Crnogorskog primorja”, navode iz EPCG.

Sagledavajući energetski bilans i poziciju EPCG u septembru, a cijeneći interes društva u rješavanju problema vodosnabdijevanja primorja sa vodoizvorišta “Bolje Sestre”, donesena je odluka da se početak rada HE Perućica odgodi do 15. septembra.

Foto: EPCG

NIKŠIĆ PROGNOZA