Na crnogorsko primorje stižu sezonci iz Nepala, Filipina, Madagaskara…

Na pragu turističke sezone poslodavci na crnogorskom primorju angažuju radnike iz cijelog svijeta, iz država Azije, Amerike, Afrike. Ekonomske migracije uslovile su da radnici iz manje razvijenih crnogorskih opština, kao i država regiona Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije radije odlaze na rad u zemlje zapadne Evrope. Mnogi, pak, koji su evidentirani na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore ne žele da rade sezonske poslove.

Tako će ove godine u crnogorskim hotelima, restoranima i drugim uslužnim djelatnostima raditi sezonci iz dalekog Nepala, Filipina, Kube, Madagaskara, potvrđeno je Primorskom portalu od više hotelijera, preduzetnika.

– Fale mi konobari, kuvari, vozači, higijeničarke, fale i spasioci na plažama. Potreban radnik/ca je najčešći oglas koji se može čuti, ili pročitati već s proljeća – kaže vlasnik restorana iz Bara Andrija Janković, dodajući da u njegovom preduzeću imaju potražnju za više od 10 sezonaca.

Mala Crna Gora postaje veliko tržište za radnike koji hoće da rade tokom turističke sezone.

A kako radna snaga, na primjer iz dalekog azijskog Nepala, države između Indije i Kine, dolazi u Crnu Goru, odgovor od domaćih biznismena je „Preko beogradske agencije“.

Posredovanje je unosan posao jer agenciji, kako kaže sagovornica Primorskog portala, plaća 200 eura po sezoncu.

– Takođe, prijava oko 60 eura, pa takse. Prema ugovoru, sezoncima obezbjeđujemo smještaj i jedan obrok dnevno. Uz platu i poreze, jedna higijeničarka iz Nepala „košta“ oko 1.000 eura – navodi sagovornica Primorskog portala, dodajući da su poslodavcima „skuplji“ radnici stranci, ali nema drugog načina da se obezbijedi radna snaga. Plate higijeničarki u zavisnosti koliko dana u sedmici radi, je od 600 eura, i više.

Paradoks je – u Crnoj Gori sporo pada stopa nezaposlenosti, a drastično raste broj stranaca koji dolaze da rade sa različitih merdijana.

Na pitanje koliko će ovog ljeta biti izdato dozvola za sezonski rad u Crnoj Gori, odgovor je realno očekivati krajem maja.

Da posla ima u crnogorskoj turističko-ugostiteljskoj privredi potvrđuju najave, dolazaka sezonaca u grupama iz dalekih destinacija.

Izvor: Primorski.me

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA