Mujovićev resor o Željezari: Prioritet saniranje zatečenog stanja, budućnost preduzeća i zaposlenih

Bivši premijer Dritan Abazović je kazao da je “ponosan što su skinuli lance sa kapije Željezare”. No, Željezara je zapravo sada u lancima. U oktobru je dospjela na listu blokiranih kompanija CBCG zbog duga od 110.000 eura. Radnici su otpuštani, proizvodnje nema. Kompanija je otvorena bez biznis plana koji bi dao smjernice kako će kompanija funkcionisati. Željezara sada ne funkcioniše, a za nju je EPCG dala 20 miliona eura uz odobrenje tadašnje Vlade.

Na koncu svega navedenog, EPCG je raspisala Javni poziv za izdavanje u zakup proizvodnih kapaciteta u kćerki kompaniji EPCG – Željezara Nikšić u cilju, kako su kazali, valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje čelika dužom od 65 godina.

Kada je riječ o Željezari, u Ministarstvu energetike kojim rukovodi Saša Mujović, za CdM kažu da fokus nove Vlade treba da bude u pravcu pronalaženja optimalnog modela poslovanja ili kredibilnog partnera, kako bi uposlili radnike i spriječili dalje finansijske gubitke.

“Dakle, prioritet mora biti saniranje zatečenog stanja i budućnost preduzeća i zaposlenih. Ovo je jedan u nizu izazova sa kojim smo se susreli i ne očekujemo brza rješenja, već efikasna i održiva”, poručuju iz Mujovićevog resora.

Kako dodaju u odgovoru na pitanja CdM-a, u izvršnoj vlasti i upravljačkim strukturama državnih preduzeća moraju svi da snose odgovornosti za svoje odluke, bilo da su dobre ili loše.

“Eventualno preispitivanje tih odluka neće biti stav jednog resora”, navode u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Osvrćući se na to što je Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić, raspisala javni poziv i za davanje u zakup proizvodne kapacitete u kćerki kompaniji EPCG-Željezara Nikšić u cilju, kako su naveli, valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje čelika dužom od 65 godina, iz Mujovićevog resora poručuju da će pratiti taj proces, sa nivoa Vlade, resora energetike u dijelu odluka koje donosi EPCG i sa nivoa resora ekonomije.

“U pronalaženju modela vezano za budućnost Željezare mora se sagledati više aspekata, poseban doprinos očekujemo i od resornog ministarstva zaduženog za industrijski razvoj”, kazali su za CdM u Ministarstvu enegetike i rudarstva.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA