Mujović Staniću: Crnogorsku javnost zbunjuje kako je 600.000 manje od nula eura

Nigdje i nikada nijesam rekao da se Crna Gora odriče naknade za potopljeno zemljište Opštini Nikšić za prethodnih 30 godina, saopštio je danas ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

„To nemam pravo, niti bih ikada pristao na takav dogovor. Ono što je dogovoreno u Trebinju je da se isplaćuje naknada za tekući i budući period, što ne poništava dugovanja u prethodnom periodu. Ili je možda trebalo da, kao politički manipulatori koji su se javili da na bazi neistina kritikuju ovaj potez, ostavimo Opštinu Nikšić bez prihoda i narednh 30 godina, kao što su to oni uradili a onda da prebacujemo odgovornost na neke buduće generacije za saldo od nula eura“, istakao je Mujović u saopštenju.

On je reagovao na saopštenje Mirka Stanića, predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) koji je juče kazao da „dogovor“ koji je postigao Mujović u vezi nadoknade za potopljeno zemljište Opštine Nikšić sa predstavnicima Elektroprivrede Republike Srpske mora proći detaljnu analizu i da rađa sumnju u korist toga posla za Crnu Goru.

Na prekjučerašnjem sastanku Mujovića i ministra energetike i rudarstva bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, Petra Đokića, kao i predstavnika elektroenergetskih kompanija, Milutina Đukanovića i Luke Petrovića, u Trebinju, dogovoreno je da će budžet Opštine Nikšić od ove godine biti bogatiji za 600.000 eura, na ime naknade za Bilećko jezero.

Mujović je u reagovanju naveo da je crnogorska javnost iznenađena stavovima Stanića, da je postizanje dogovora o isplati naknade za potopljeno zemljište Opštini Nikšić štetno za Crnu Goru, jer se kako je poručio ministar, naknada nije isplaćivala 30 godina.

„Ono što crnogorsku javnost zbunjuje je kako je 600.000 eura manje od nula eura koliko je Opština Nikšić prihodovala u decenijama u kojoj je SDP bio na vlasti? Jer veliki dio od 30 godina koliko se nije isplaćivala naknada Opštini Nikšić SDP je bio u koaliciji sa DPS-om i vršio vlast na više nivoa, a njihov tadašnji istaknuti član pokrivao funkciju potpredsjednika Vlade za finansije i ekonomiju, u čijem resoru je bila i energetika, a drugi još istaknutiji funkciju predsjednik Skupštine Crne Gore. Kako su radili po ovom pitanju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, pokazuje i činjenica da je Crna Gora oštećena za, kako oni kažu, stotine miliona eura“, kazao je Mujović.

On je rekao da Stanić pokušava da prebaci odgovornost za nečinjenje SDP-a u decenijama kada su oni vršili vlast.

„Pitanje Bilećkog jezera nije mrdnulo sa mrtve tačke, na novoformirano Ministarstvo energetike, koje je za svega sedam mjeseci uspjelo da pokrene ovo pitanje, uđe u pregovore, obezbijedi nadoknadu i postavi dobru osnovu za nastavak razgovora u veoma složenom procesu koji se nije riješio više decenija, od kojih je značajan dio pokrivaala i vladavina SDP-a. Dakle, ako je neko odgovoran za štetu koju je Crna Gora pretrpila nerješavanjem ovog pitanja prethodnih 30 godina, to ne može nikako biti Ministarstvo energetike i rudarstva, već oni koji su zauzimali značajne funkcije u prethodnim Vladama, a nijesu se bavili ovim pitanjem. Za Ministarstvo energetike i rudarstva, Vladu Crne Gore i državu bi danas pozicija bila mnogo lagodnija da je ovo pitanje riješeno u bilo kom momentu u prethodnih 30 godina i da su ‘eksperti’ poput Stanića i ostalih ‘kritičara’ iskoristili svoje pozicije u vlasti i znanje koje danas demonstriraju, da zatvore ovaj problem i na taj način omoguće Crnoj Gori prihode stotina miliona eura, za koje tvrde da je država oštećena i to u periodu u kojem su oni vršili vlast“, poručio je Mujović.

Po njegovim riječima, ostaje pitanje da li su odgovorni oni koji su kreirali problem i nijesu ništa radili da ga riješe, i tako, po sopstvenom priznanju oštetili državu?

„Da li će Stanić i njegove partijske kolege i koalicioni partneri koji su decenijama zauzimali fotelje, a svojim nečinjenjem oštetili državu za, kako sami kažu, stotine miliona eura? Pitanje naknade za potopljeno zemljište je samo prvi korak u izuzetno komplikovanom procesu koji se, nažalost, nije riješio više od pola vijeka. Zbog toga moramo ići u više pravaca, koji su međusobno povezani, a zahtijevaju uključivanje tri države, više institucija, različitih resora, uprava, državnih preduzeća… Prethodne vlade u kojima je u značajnom periodu učestvovao i SDP nijesu uspjele čak ni ovaj početni korak, naknadu za potopljeno zemljište, da riješe, a ostavili su i nedefinisanu podjelu vodnog potencijala, neriješeno pitanje udjela Crne Gore u energiji proizvedenoj u postojećim akumulacija, koncesionu naknadu… Ova Vlada neće dozvoliti da se šteta nastala u prethodnih 30 godina ostavi budućim generacijama, kao što je to ostavio SDP“, zaključio je Mujović.

Foto: Flickr/VladaCrneGore

NIKŠIĆ PROGNOZA