Mujović: Saveljić fingirala rezultate poslovanja, prikazala 600.000 dobiti, ostavila dug od 346.000 eura

Bivša direktorica Solar gradnje Valerija Saveljić fingirala je rezultate poslovanja, saopštio je ministar energetike Saša Mujović .

„Ministarstvo nije obavijestila, iako je imala uvid u to, da je dobila negativni izvještaj interne revizije, i prikazala je dobit preko 600.000 eura za neke fakture koje je interna revizija definisala da su neprihvatljive i da se ne mogu naplatiti. Ona je predstavila ministarstvu da je u velikom plusu, a suština je da je ostavila firmu u dugovanju 346.000 eura“, kazao je Mujović u Bojama jutra na TV Vijesti.

On je rekao da Odbor direktora Solar gradnje nije prekršio zakon kada je u avgustu smijenio Saveljić.

„Odbor Solar gradnje je postupio prema zakonu i prema onome što mu daju za pravo članovi 174 i 302 Zakona o privrednim društvima. Oni imaju mogućnost da u bilo kom trenutku razriješe izvršnog direktora preduzeća, čak i da ne daju bilo kakvo obrazloženje“, kazao je Mujović.

On je na dan kada je Saveljić smijenjena, od Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) tražio da pokrenu postupak smjene Odbora direktora Solar gradnje.

Mujović je danas kazao da je tada tako reagovao iz razloga što je smatrao da takav njihov gest nije dobar za elektroenergetski sistem, odnosno da je to atak na jednu dobru atmosferu i režim povjerenja koji su uspostavili između njega kao ministra i menadžmenta svih kompanija elektroenergetskog sektora.

„Naš usmeni dogovor je bio da se o radu bilo kog kandidata ne raspravlja prije završetka godišnjih odmora, krajem mejseca avgusta. Zahtijevao sam da sve kompanije dostave svoj izvještaj o poslovanju“, rekao je Mujović.

On je rekao da Odbor direktora EPCG zamjera Saveljić indolentno ponašanje i takozvanu nezainteresovanost za rad.

„Veliki broj dana odsustva sa radnog mjesta, nečinjenje ništa po pitanju toga da se valorizuje potencijal Solar gradnje, da se promoviše aktivnost Solar gradnje. Projekat Solaris plus na sjeveru je mrtvo slovo na papiru. Kad ste pasivni, ne koristite potencijal svoje kompanije, svjesno stvarate gubitak. Saveljić je postupala suprotno aktima koje je donio Odbor direktora EPCG, majke kompanije Odbora direktora Solar gradnje. U smislu, Odbor direktora je napravio plan razvoja solarne energije za period od 2023. do 2027. godine. Prema tom planu, nivo aktivnosti Solar gradnje u prvom kvartalu 2024. godine morao je da bude pet megavata, dakle svakog mjeseca da Solar gradnja instalira pet megavata. Saveljić i Odbor direktora je tu odluku preinačio, napravio novi poslovno-finansijski plan bez odobrenja Odbora direktora EPCG po kojem oni sebi daju za cilj da mjesečno umjesto pet megavata instaliraju 1,5. Nedopustivo. Solar gardnja da bi bila na nuli mora mjesečno makar 2,5 megavata da gradi“, poručio je Mujović.

Foto: Screenshot/TV Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA