Mujović: Rudnika Brskovo neće biti

Stekli su se uslovi za raskidanje Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične za prostor bivšeg rudnika Brskovo, kazao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

„Rudnika u Mojkovcu neće biti“, kazao je Mujović i dodao da će Vlada raskinuti ugovor za kompanijom „Tara resources“.

Vlada je detektovala određeno kršenje ugovora od kocesionara. Obavijestili smo koncesionara i dali mu rok od 30 dana da ispravi nedostatke, međutim, taj rok je istekao 25 maja, nijesmo dobili odgovor što znači da smo stekli uslove da jednostrano raskinemo ugovor.

Mujović je kazao da nema potreba za davanje novih rokova.

„Pokazali smo odgovoran stav, prema kompaniji smo pružili fer uslove da u razumnom roku. Investicije i investitori su dobrodošli u Crnu Goru, ali oni koji poštuju zakone“, naglasio je on.

Mujović je naglasio da je problem bila studija izvodljivosti koja se kosila sa važećim zakonima Crne Gore. 

Poručio je da koncesionari ima pravo na žalbu i arbitražu. 

„Kakva će biti njihova odluka, to je na njima, spremni smo na sve scenarije“, istakao je Mujović. 

Na pitanje ukoliko bi izgubili arbitražu, koliko bi taj proces bio štetan za budžet, Mujović je kazao da je nemoguće procijeniti kolika bi bila šteta iz ove perspektive. 

Mujović je kazao da Rudnik Brskovo nikada više neće funkcionisati u obliku u kakvom je nekada funkcionisao.

„Hoće li za 50 ili 100 godina biti neki novi rudnik, ja to sad ne mogu odgovoriti, mi imamo te resurse i dali će se nekada stvoriti da bude neki rudnik, ja ne mogu da tvrdim. Ali, ono od čega je Mojkovac stradao, od čega su se ljudi oporavljali 30 ili 40 godina apsolutno neće biti, to garantujem“, kazao je Mujović.  

Naglasio je da je zadatak i cilj Vlade da pitanje Željezare bude riješeno na najbolji način.

“Ne da fingiramo rješenje. Mi ćemo kao Vlada imati stav šta je najbolje činiti, a to je samo održivo rješenje u interesu radnika i Željezare. Mi za to želimo da se borimo”, kazao je Mujović. 

Naglasio je da ne želi nove namete i nove dugove za ovu državu.

Upravo zbog toga smo tražili ozbiljne bankarske garancije, ali sve što je direktor Elektroprivrede donio i potvrdio mora da prođe kroz filter Vlade“, istakao je on.

foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA