Mujović: Prodaja EPCG ne dolazi u obzir, rad Željezare je neodrživ i neisplativ

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da nikakva prodaja Elektroprivrede (EPCG) ne dolazi u obzir, niti da se u Vladi o tome raspravljalo.

„Nije se raspravljalo o prodaji dijela EPCG, to je priča političkog karaktera. Ukoliko imate da dio vlasničke strukture pripada nekoj renomiranoj stranoj kompaniji, ako takva jedna kompanija nađe interes da uloži u neku našu kompaniju i te kako će voditi računa kako se sa njihovim novcem ophodimo i neće nam dati da donosimo odluku da kupimo na primjer Željezaru. Da finansiramo nešto što je neodrživo i neisplativo“, rekao je Mujović na konferenciji za novinare.

On je kazao da sa potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku Nikom Đeljošajem u ponedjeljak planira da posjeti Željezaru.

„I nadam se da ću tad biti pametniji i znati stav obje strane. Od Milutina Đukanovića na osnovu informacija koje imam, oni perpsektivu Željezare smatraju svijetlom“

Mujović je kazao da „ratna dešavanja svuda u svijetu stvaraju potrebu za specijalnim čelicima“.

„To je šansa Željezare. Sa aspekta menadžmenta Željezare situacija je nesporna, smatraju da imaju perspektivu i da je to održiv projekat. Čekam da čujem i stav radnika.“

On je naveo i da prema nekim planovima menadžmenta EPCG dio radnika treba da bude preusmjeren i obučen za obezbjeđenje.

„Imamo prostora da se nadamo, ali želim da sučelimo argumente“, rekao je ministar energetike i rudarstva.

Mujović je kazao i da ne može decidirano da tvrdi da cijena struje neće porasti, ali i rekao je da ne rade na tome da ona poraste.

„Ova Vlada će biti odgovorna šta god da se desi. Svi će biti zaštićeni. Nisku cijenu električne energije ne plaćaju samo građani, već lanci supermarketa, hoteli… Da li je neko od njih uradio nešto da zaštiti interes građana i obori svoje cijene? Zašto se hoteli koji plaćaju nisku cijenu struje ne solidarišu sanama i spuste cijene. Ovdje imamo jednu stranu koja je uvijek na udaru“, rekao je Mujović.

foto:Ana Burić-Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA