Mujović: O poskupljenju struje krajem godine, zaštitićemo ugrožene

Da li će struja u našoj zemlji poskupiti, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kaže da to zavisi od više faktora pa će kako je kazao vidjeti kakva će biti situacija krajem godine. Napominje da struja nije poskupila posljednjih 12 godina. On je apelovao da se struja racionalno troši. Govoreći o uzroku nedavnog nestanka struje u našoj i zemljama okruženja Mujović je kazao da vjeruje da je havarija uzrokovana nizom simultanih ispada.

Govoreći o nedavnom nestanku struje u našoj i zemljama okruženja, Mujović je u emisiji „Link“ Radija Crne Gore kazao da su havarije u elektroenergetskom sistemu nešto bez čega se ne može, odnosno da se ne može postići 100% pouzdan sistem.

On je napomenuo da je Crna Gora dio interkonekcije a kako je naveo, njena loša strana je što se svaki potres u toj interkonekciji održava na sve.

Preuranjeno donošenje zaklučaka je, kaže, krajnje pogrešno. Komentarušući brojna nagađanja o tome kako je do prekida napajanjem električne energije došlo, ministar je istakao da vjeruje da Albanija krivac.

„Ja tvrdim, Albanija nije krivac. Možda se tamo desilo, ali sam siguran da taj kvar nije jedini uzrok, već da se desilo nekoliko simultanih događaja – ispada koji su rezulturali kolapsom koji se desio“, kazao je Mujović.

Da li će električna energija u našoj zemlji poskupiti Mojović kaže da to zavisi od mnogo faktora. Ističe da će naredna 2025. godina biti izazovna za čitav elektroenergetski sistem u našoj zemlji. Napominje da predstoji elekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja.

„Umjesto da električna energija bude jedan od naših izvoznih aduta i da na taj način pumpamo budžet sada smo u obavezi da uvozimo određene količine…. U zavisnosti od toga kakva će biti hidrološka situacija, koliko će hidrelektrane proizvoditi u određenom momentu, kolika će biti potentnost naših solarnih i vjetroelektrana, koliko ćemo biti u obavezi da uvezemo električne energije, po kojoj cijeni, sve su to ulazni parametri na osnovu kojih se pravi projekcija da li će sruja da poskupi“, istakao je Mujović.

Napomenuo je da se cijena električne energije u Crnoj Gori nije mijenjala posljenjih 12 godina. To smatra prilično neodrživim rješenjem.

„Da ne prejudiciramo, vidjećemo kakva će biti situcija krajem godine sa aspekta da li treba cijena da se poveća ili ne ali želim da istaknem da oni koji treba da budu zaštićeni i na koje bi poskupljenje struje bio atak, biće zaštićeni“, kazao je ministar i dodao da kroz različite tarifne mehanizme postoji način da se to postigne.

On je apelovao da se struja racionalno troši i ne rasipa.

Kao finalni proizvod nakon ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, kazao je Mujović, imaćemo gips. Zato je, kako je kazao, plan da se proizvode gipsane ploče.

„Mi smo prostornim planom Pljevalja predvidjeli izgrdnu takve fabrike na loklitetu deponije Maljevac i postoji jasan plan i želja da se takva fabrika pokrene“, kazao je ministar.

Kao grad u kojem treba rješavati ekološke probleme naveo je i Bijelo Polje.

„Sredinom jula građani će moći da apliciraju za klima uređaje za subvencije a paralelno radimo i na istraživanjima da li se problem zagađenja može riješiti korišćenjem bio mase putem daljinskog grijanja. Imamo britanskog partnera koji radi istraživanja“, kazao je Mujović.

Smatra da je proizvodnja eloksirane bravarije u Željezari realna.

Foto: tvcg/printscreen

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA