Mujović: Lekić ostaje da radi kao inženjer u struci

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima obaviješteno je o saobraćajnoj nezgodi koju je napravio Milan Lekić, kada je u petak veče pod dejstvom alkohola upravljao službenim vozilom. Lekić je prekjuče podnio ostavku na mjesto predsjednika Odbora direktora Rudnika Pljevlja.

Iz ODT su Pobjedi kazali da će nakon prikupljanja potrebnih obavještenja i obavljenih vještačenja utvrditi da li u radnjama nekog ili nekih lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Lekić je u petak veče izazvao saobraćajnu nezgodu, prilikom koje je slupao skupocjeni službeni automobil. On je priveden u subotu u Sud za prekršaje u Bijelom Polju, nakon što je noć proveo na triježnjenju u policiji kažnjen sa 750 eura. U policijskim izvještajima je navedeno da je vozio sa 1,22 promila alkohola u krvi, kada je izletio sa ceste i udario u stub ulične rasvjete.

Ministar energetike Saša Mujović je juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju saopštio da će biti izabran novi odbor direktora Rudnika uglja te da bivši predsjednik borda Milan Lekić (NSD) neće biti član tog novog odbora, niti će imati bilo kakvu menadžersku ulogu u toj kompaniji. Objašnjenje da li je Lekić ostavkom na funkciju predsjednika prestao biti i član odbora od ministra je tražio Miloš Kontar (Ura), pitajući da li se dešava politička trgovina koja uključuje ostanak Marine Jočić (NSD) na mjestu predsjednice borda Solar gradnje.

– Igre sa građanima, sa Rudnikom uglja nema. Lekić je inženjer, zaposlen je u Rudniku, ali neće biti na menadžerskoj funkciji. Sa mnom političke trgovine nema, jer za mene postoje samo dva autoriteta – moje znanje i mirna savjest. Niko me nije zadužio, niko me nema u šaci da na bilo koji način utiče na moje odluke – kazao je Mujović.

Pobjeda je juče ranije tokom dana pitala Rudnik uglja da li će Lekić ostati u Odboru direktora, s obzirom na to da je podnio ostavku na mjesto predsjednika.

Iz te kompanije su odgovorili da je ta kompanija u 100 odsto vlasništvu Elektroprivrede Crne Gore, te da su sva imenovanja i razrješenja u okviru Odbora direktora RUP-a u nadležnosti Odbora direktora EPCG.

– Materijalna šteta na vozilu biće utvrđena, a gospodin Lekić je u obraćanju medijima najavio da će istu uredno platiti – kazali su iz Rudnika uglja.

Odgovorili su i da u skladu sa pravilnikom kompanije predsjednik Odbora direktora RUP-a ima pravo na korišćenje vozila 24/7.

Lekić je javnost obavijestio o ostavci putem saopštenja koje je medijima dostavljeno sa adrese Nove srpske demokratije, čiji je on funkcioner. Obavještenje nije stiglo sa zvaničnih adresa Rudnika uglja ili Elektroprivrede Crne Gore.

On je u obraćanju kazao da je odluku donio kao odgovoran čovjek, te da je ona u ovom trenutku jedino adekvatno rješenje. U pismu javnosti je napisao da je od dolaska na tu poziciju uvijek imao na umu odgovornost prema sugrađanima i svim građanima Crne Gore. Istakao je i da će štetu pričinjenu na službenom vozilu „infiniti“ Rudniku uglja nadoknaditi iz sopstvenih sredstava.

Ministar energetike Saša Mujović, koji je odmah nakon incidenta pozvao Lekića da podnese ostavku, juče je taj čin pozdravio kao „odgovoran“, te istakao da je došlo vrijeme kada funkcioneri na najvišim državnim pozicijama preuzimaju odgovornost za svoje postupke, što je potpuno drugačiji pristup od onoga iz vremena kada su Crnom Gorom upravljali neodgovorni pojedinci, koji su uporno ignorisali javni i državni interes.

Lekić je i 25. maja pod dejstom alkohola upravljao službenim vozilom. Ispostavilo se da je, u času kada ga je policija zaustavila, imao 1,19 promila alkohola u krvi. Tada nije proveo noć u pritvorskoj jedinici, kao što je slučaj sa ostalim građanima koje policija uhvati da voze u alkoholisanom stanju.

– Uzimajući u obzir mišljenje doktora policijski službenici su, vodeći prvenstveno računa o zdravlju M. L., ovo lice pustili bez daljeg zadržavanja. Zbog učinjenog prekršaja, nakon upoznavanja dežurnog sudije za prekršaje, protiv M. L. podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka – istakli su iz Uprave policije, uz konstataciju da nije bilo ,,posrijedi selektivno postupanje“.

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA