Mujović kaže da je u Solar gradnji prekobrojno 100 zaposlenih

Kompanija Solar gradnja tokom 2023. godine imala je više od 600 zaposlenih, da bi pred sam kraj prošle godine taj broj pao na 552. I to je, smatra ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, previše.

„Otprilike nekih 100 ljudi više nego što bi to trebalo da bude. Međutim, čak ni taj broj zaposlenih ne bi toliko bio sporan ukoliko bi se u toj kompaniji predano radilo“, kaže Mujović za TV Vijesti.

A radilo se, priznaje Mujović, u periodu od februara do avgusta 2022. i u istom periodu prošle godine, kada je Solar gradnja poslovala u plusu i do 120 hiljada eura.

„Ove godine od avgusta do decembra, kad se ništa ne radi, generiše se jako veliki gubitak koji prelazi milionske cifre. Da napomenem i to da su mjesečni troškovi rada te kompanije nekih 750-760 hiljada eura“, dodaje on.

To što trenutno Solar gradnja ne radi na postavljanju solarnih panela u matičnoj Elektroprivredi pravdaju nedostatkom opreme.

„Realizacija je bila u prvih šest mjeseci 2023. znatno više u odnosu na planiranu ugradnju. Jedan od objektivnih razloga zašto je kasnila isporuka opreme jesu limiti i barijere koji proizilaze iz zakona o javnim nabavkama“, kaže Ljubiša Đurković, član Odbora direktora EPCG-Solar gradnje.

„Ukoliko vi znate kakav je taj zakon, a na vrijeme ne radite ništa da biste obezbijedili repromaterijal koji je važan za vaše poslovanje, onda jednostavno dolazite u problem“, ističe Mujović.

I Mujović i Đurković očekuju da će Solar gradnja 2023, kao i godinu ranije, završiti sa gubitkom. Kako najviše troškova ide na plate, poreze i doprinose, u Elektroprivredi tvrde da je u toku izrada akta o organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta, koji treba da rezultira optimizacijom.

„Broj zaposlenih treba da bude dovoljan da bi se u kontinuitetu izvodili radovi na ugradnji fotonaponskih sistema. Pri obimu realizacije od tri i po megavata prema usvojenom cjenovniku koji je sastavni dio ugovora između EPCG I EPCG Solar gradnje, Solar gradnja će imati pozitivan poslovni rezultat“, kaže Đurković.

„Zaista smatram da ova firma ima potencijal i da se taj minus jednostavno vrlo lako može pretvoriti u plus ili pozitivnu nulu. Opet kažem, čak i da je minus, ako je dobro Elektroprivredi, biće dobro svima“, navodi Mujović.

Elektroprivreda od projekta Solari 3000+ i 500+ očekuje godišnji profit od oko pet miliona eura od prodaje struje koju proizvode domaćinstva preko instaliranih solara, što je suma koju je matična kompanija do sad uložila u kćerku firmu Solar gradnju. Taj prihod biće znatno veći kada se realizuje projekt 5000+, što bi, kako vjeruju u Elektroprivredi, moglo biti završeno do kraja ove godine.

Ministar Mujović bolje dane za Solar gradnju vidi u smjeni menadžmenta na čelu sa direkotricom Valerijom Saveljić, funkcionerkom Građanskog pokreta URA i nekadašnjom visokopozicioniranom službenicom, takođe državnih Plantaža.

„Na čelu tog kolektiva ne vidim osobu takve profilacije nego naprotiv nekoga ko ima duboko utemeljenje i ko je ukorijenjen u oblasti koja se zove elektro energetika“, kaže Mujović.

O finansijkoj situaciji u Solar gradnji i broju zaposlenih, TV Vijesti je sredinom decembra 2023. pitala direktoricu Valeriju Saveljić, koja je odbila poziv za intervju uz obrazloženje da nije dovoljno ušla u materiju iako je na čelu kompanije od septembra. Televizija Vijesti odgovore nije dobila ni od PR službe.

Rješenje problema u energetskom sektoru ministar Mujović vidi i u smjeni Odbora direktora Elektroprivrede, navodeći da će se zalagati da budu imenovani više stručni, a manje politički kadrovi.

Foto: Vijesti

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA