“Montenegro Tobacco Company” demantuje Koprivicu: Nemamo veze sa kriminalom

U ime privrednog društva “Montenegro Tobacco Company” i njegovog osnivača “European Internacional General Trading LLC”, punomoćnik advokat Marko Popović poslao je reagovanje povodom navoda Moma Koprivice, potpredsjednika Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Reagovanje prenosimo integralno:

„Imajući u vidi tekst objavljen u vašim cijenjenim medijima dana 20.09.2024. godine, kao i izjavu gospodina Koprivice na Nacionalnom Dnevniku dana 24.09.2024. godine, a u kojima se gospodin Koprivica, pravnik i državnik, obraća javnosti na navodno nezakonitu ponudu koju je sročio kao “Vladi firma povezana s OKG ponudila preradu zaplijenjenih cigareta i njihov otkup”, te izjave u kojima, ponovo bez osnova, povezuje predmetno privredno društvo sa kriminalnim djelatnostima, a u cilju apsolutno tačnog informisanja javnosti i građana Crne Gore, izjašnjavamo se na način kako slijedi, uz ljubaznu molbu da ovo izjašnjenje i priloge ovoga maila objavite integralno i u cjelosti. 

Apsolutna je neistina da je privredno društvo “Montenegro Tobacco Company” ili njegov vlasnik, strano pravno lice “European Internacional General Trading LLC” povezano sa bilo kakvim organizovanim kriminalnim grupama. Sa druge strane, privredno društvo “Montenegro Tobacco Company” regularno posluje po propisima države Crne Gore i, vjerovali ili ne, ima kod nadležnih organa pretplatu za akcize u iznosu od cca 200.000 evra. Dakle, ni osnivač strano pravno lice, ni domaće pravno lice nisu nikada osuđeni niti imaju bilo kakve veze sa bilo kakvim OKG-om. Privredno društvo „MTC“ spada u najkontrolisanija privredna društva u Crnoj Gori. Razlog za to je upravo ovakvo neosnovano targetiranje kako gospodina Koprivice, kao i njegovih prethodnika, pa i njihovih prethodnika i tako posljednjih 10ak godina. Ovakvim stavom i ponašanjem predstavnika najveće državne vlasti, stiče se utisak da se po svaku cijenu želi spriječiti poslovanje u ovoj grani industrije koje je u skladu sa zakonom, a da se želi dati prednost ilegalnom prometu i proizvodnji cigareta.

Pravnik po obrazovanju, političar po zanimanju gospodin Koprivica je morao naučiti da je ovakvo javno iznošenje neistina kažnjivo još na drugoj godini Pravnog fakulteta. I da je sve to zaboravio kao nosilac jedne veoma visoke i bitne državne funkcije morao je konsultovati svoj, kako ga sam naziva „stručni pravni tim“ koji bi mu vjerovatno skrenuo pažnju da sa njegove pozicije beskompromisno mora poštovati svetu pretpostavku nevinosti i da ni pod kojim okolnostima ne smije dozvoliti sebi da bez sudskih odluka targetira i pravna i fizička lica kao kriminalce ili zločince. Gospodin Koprivica navedene nastupe ne iznosi kao svoja lična uvjerenja, jer njegova lična uvjerenja nemaju ni domašaja ni značaj, već kao Potpredsjednik Vlade gdje njegovi javni nastupi pretpostavlja se predstavljaju stavove Vlade i države Crne Gore.

Iz sadržine izjava gospodina Koprivice stiče se utisak da predmetni dopis na koji se izjašnjava preko medija nije ni pročitao, već je tako palijativno nasrnuo na javnost i na nevin narod predstavljajući najbizarniji mogući filmski scenario i imaginarnog kriminala i imaginarnih kriminalaca. Minimum pristojnosti i zakonitosti koji se očekivao od gospodina Koprivice je da na poslati dopis odgovori, pa ako smatra da je neosnovan i na zakonu neutemeljen da isti odbije, a ne da paušalnim, neprimjerenim i neosnovanim napadima pokušava da na jedan primitivan način preko obraza čestitih građana i pravnih lica Crne Gore skuplja svoje političke poene. Nažalost, kao i do sada, a što smo imali prilike da iz medija saznamo gospodin Koprivica je inicijator ovakvih i sličnih napada prema privredi, privrednicima i građanima Crne Gore, i sve u jednom cilju, a to je skupljanje političkih poena, odnosno za potrebe samozadovoljavanja svog dnevno- političkog kursa. 

Inače kada smo kod teme punomoćnika, koji je po nalogu svog vlastodavca uputio dopis, ne radi se ni o kakvom “stranom državljaninu” kako ga predstavlja gospodin Koprivica, već o čistokrvnom crnogorcu, koji potiče iz porodice vojvoda koji su krvarili stvarajući državu u kojoj će, ispade naopako, gospodin Koprivica da na ovakav i slične načine zloupotrebljava i državu i narod. Ali, kao što je navedeno, na ovakvo ponašanje i postupanje od strane gospodina Koprivice, građani, čestiti privrednici pa i pravosudni organi su već navikli. Svjedoci smo da s vremena na vrijeme gospodin Koprivica svojim nastupima počasti nasumice odabrano privredno društvo pa i tužilaštvo ovakvim ili sličnim tvrdnjama i najavama linča. Nažalost to se jedino može pripisati elementarnoj nekulturi i bahatosti koji su karakterna osobina ljudi koji su sličnog kulturološkog i mentalnog sklopa kao gospodin Koprivica. Upravo svoje ponašanje kao pravnika i državnika treba da potraži u onoj Alajbegovoj slami i u filozofskim aspektima tog izraza. Svoju poziciju gospodin Koprivica mora da koristi samo i isključivo za dobrobit naroda koji predstavlja, a ne za lične predrasude, obračune i pritiske na građane, privredu i pravosuđe.

Dalje, shodno njegovom obraćanju nadležnim organima i službama, pa i medijima, evidentno je da je gospodin Koprivica obraćanje privrednog društva “Montenegro Tobacco Company” uopšte nije ni pročitao, već se brže bolje dosjetio da mu može poslužiti za izlazak iz političke, a i profesionalne, anonimnosti. Jer, oboriva je pretpostavka, da je obraćanje čitao kao nosilac vlasti i kao pravnik, vjerujemo da bi došao do drugog zaključka. Taj zaključak je zelja domaćeg pravnog lica i poreskog obveznika “Montenegro Tobacco Company”, pa i stranca koji je vlasnik kapitala da doprinese zakonitosti u proizvodnji i tržištu duvana i duvanskih proizvoda u Crnoj Gori. Upravo iz toga razloga privredno društvo je nudilo punu saradnju u rješavanju problema koji su povezani sa predmetnim duvanskim proizvodima. Pri tome mogućnosti koje može u tom poduhvatu da pruži “Montenegro Tobacco Company” nema nijedno drugo pravno lice u Crnoj Gori, budući da preko 10 godina ima sve moguće dozvole i licence za uvoz i preradu duvana i duvanskih proizvoda. Takođe, pet registrovanih, zaštićenih i licenciranih brendova predstavljaju pečat autentičnosti Crne Gore (Tara, Serdar, Monte, Negro..). Na kraju u predmetnom dopisu jedino što se predlaže je zajednički sastanak i stručnjaka predstavnika fabrike i stručnjaka predstavnika države Crne Gore kako bi se razmotrili svi pravni i ekonomski aspekti da se predmetni proizvodi na najbolji mogući način eksploatišu.

Umjesto da je gospodin Koprivica kao potpredsjednik Vlade prepoznao potencijal zapošljavanja minimum 100 radnika u malom i čuvenom Mojkovcu, isti je odlučio da petparačkim pričama još jednom privredi i javnosti pokaže svoje pravničko i političko znanje. 

S obzirom da je od gospodina Koprivice zaprijećeno progonom i postupcima, i menadžment “Montenegro Tobacco Company” i njen punomoćnik spremni si da učestvuju u svakoj vrsti postupka koju gospodin Koprivica protiv njih pokrene, a ovim putem najavljuju da će protiv istog gospodina podnijeti i krivične prijave i građanske tužbe, a svakako će inicirati i njegovo saslušanje kako bi objasnio da li uopšte sporni zaplijenjeni proizvodi zaista još uvjek postoje ili su isti već otuđeni, kako reče, nezakonito. Jer normalnom čovjeku ovakva histerična i neracionalna reakcija jednog predstavnika vlasti može samo stvoriti sumnju da svojim ponašanjem želi da prikrije svoje ili nečije eventualne kriminalne aktivnosti.

Gospodine Koprivica prijatan dan, radna nedjelja i srećno na predstojećim izborima, samo Vas ljubazno molimo da nas ne zloupotrebljavate u svrhe očajničkih pokušaja svoje političke promocije“.

foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA