Monstat: Veći promet robe u trgovini na malo

Promet robe u trgovini na malo u prvom kvartalu ove godine je, u odnosu na isti prošlogodišnji period, veći 24,7 odsto u tekućim i 10,5 odsto u stalnim cijenama, pokazuju podaci Monstata.

Promet robe u trgovini na malo u prvom ovogodišnjem tromjesečju bio je manji 15,1 odsto u tekućim i 15,8 odsto u stalnim cijenama, u odnosu na četvrti prošlogodišnji kvartal.

Statističari su izračunali da je promet u trgovini na malo motornim gorivima u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, veći 10,1 odsto, dok je u odnosu na četvrti kvartal prošle godine manji 20,7 odsto.

„Promet u trgovini na malo prehranom u prvom kvartalu je, u odnosu na isti period prošle godine, veći 26,8 odsto, dok je u odnosu na četvrti prošlogodišnji kvartal manji 13,4 odsto“, navodi se u saopštenju.

Promet u trgovini na malo farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima je u prvom tromjesečju ove godine veći 21,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je 3,7 odsto manji u odnosu na četvrti kvartal.

„Promet u trgovini na malo ostalim neprehrambenim proizvodima je u prvom kvartalu veći 25,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u odnosu na četvrti kvartal manji 19,6 odsto“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Mina-business

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA