Monstat: Rast cijena industrijskih proizvoda iz uvoza

Cijene industrijskih proizvoda iz uvoza u Crnoj Gori u prvom kvartalu u odnosu na isti prošlogodišnji period bilježe rast od 7,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

“U poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, sektor vađenje ruda i kamena bilježi rast od 10,7 odsto, a sektor prerađivačka industrija 7,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Cijene industrijskih proizvoda iz uvoza u Crnoj Gori u prvom kvartalu su u odnosu na četvrti kvartal prošle godine porasle 2,3 odsto.

“U poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine, sektor vađenje ruda i kamena bilježi rast od 10,4 odsto, a sektor prerađivačka industrija 2,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata je saopšteno da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u Crnoj Gori u prvom kvartalu u odnosu na isti prošlogodišnji period pale 4,2 odsto.

Statističari su kazali da, u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, sektor vađenje ruda i kamena bilježi rast od 16,5 odsto, dok sektor prerađivačka industrija pad od 7,6 odsto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u Crnoj Gori su u prvom kvartalu u odnosu na četvrti prošlogodišnji kvartal pale 2,3 odsto.

„U poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine, sektor vađenje ruda i kamena bilježi rast od 3,9 odsto, dok je sektor prerađivačka industrija pao 3,4 odsto“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Mina-business

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA