MKI: Veliko interesovanje građana u okviru programa Energetski efikasan dom

Ministarstvo kapitalnih investicija uspješno realizuje novu fazu programa „Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija. 

Kako objašnjavaju, program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je za ovu godinu obezbijedilo je 150.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za:

– kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket);

– kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta,

– kupovinu i ugradnju split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta,

– ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta,

– ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

„U okviru Programa, građani su bili u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 eura, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kapitalnih investicija je realizovalo Javni poziv namijenjen građanima da se prijave za učešće u programu, od 5.7.2023. godine, do 4.8.2023. godine.

„O velikom interesovanju građana, značaju i svrsishodnosti ovog projekta govori i podatak da je u okviru ovog javnog poziva obrađeno 354 zahtjeva zainteresovanih građana. U toku je implementacija mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, nakon čega će biti realizovane i ostale aktivnosti u okviru programa Energetski efikasan dom“, istakli su iz MKI.

Kako su kazali, dosadašnje iskustvo u implementaciji sličnih podsticajnih projekata koji su bili namijenjeni domaćinstvima, a u okviru kojih je 1732 domaćinstva u Crnoj Gori primijenilo mjere energetske efikasnosti, od čega je značajan broj na sjeveru Crne Gore, pokazuju da se svijest građana o efektima primjene mjera energetske efikasnosti u značajnoj mjeri povećava.

„Građani postaju svjesniji da primjenom mjera energetske efikasnosti predviđenih programom „Energetski efikasan dom“, upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu da u značajnoj mjeri povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju emisija  gasova sa efektom staklene bašte“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, primjenom novih tehnologija, razmjenom iskustava i kontinuiranom realizacijom reformskih aktivnosti, moramo sopstvenim primjerom pokazati građanima Crne Gore stvarne mogućnosti energetskih i finansijskih ušteda, smanjenja štetnog uticaja na životnu sredinu, sprovoditi proaktivnu energetsku politiku, razmjenjivati znanja i iskustva sa zemljama u regionu i zemljama Evropske unije.

„Imajući u vidu prethodno navedeno, kao i ostvarene rezultate u prethodnom periodu, Ministarstvo kapitalnih investicija će i u 2024.godini realizovati nove faze programa Energetski efikasan dom, a na zadovoljstvo svih uključenih strana“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: MKI

NIKŠIĆ PROGNOZA