MKI: Otvaranjem novih letova privlačimo turiste, Pegazus ulazi na crnogorsko tržište

Ulaskom Pegazusa na crnogorsko tržište otvaraju se nove linije, povećava avio- dostupnost naše zemlje, koja će zasigurno uticati na povećanje broja turista sa mnogih destinacija koje su do sada slabo bile povezane sa vazdušnim lukama u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku ministra kapitalnih investicija u tehničkom mandaru Ervina Ibrahimovića i ambasadora Tursk Bariša Kalkavana.

Kako je saopšteno, oni su danas razgovarali o daljim konkretnim koracima koji znače snažnije saobraćajne veze između dvije države. 

Ibrahimović je istakao kako Crnu Goru i Tursku karakterišu prijateljski odnosi uz obostranu spremnost za kontinuirano produbljivanje bilateralne saradnje.

“Crna Gora je prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i u tom smislu moramo stvarati uslove za otvaranje novih tržišta, a posmatrajući globalnu ekonomiju, kao i dešavanja  u Ukrajni svjesni smo činjenice da već  duži niz godina aerodromi u Turskoj (prije svega aerodrom Istanbul) predstavljaju čvorišta (hub) preko kojih  turisti iz raznih zemalja dolaze u našu zemlju”, naveo je Ibrahimović.

Kalkavan je istaako da zvanični podaci pokazuju da je značajan broj stranih kompanija u Crnoj Gori u vlasništvu turskih državljana, a svakako, kako je dodao, ovakvoj dobroj bilateralnoj saradnji doprinijele su i nacionalne avio kompanije dvije države.

„Imajući u vidu ovu činjenicu, iskazano je interesovanje low cost kompanije Pegasus (vodeća turska nisko tarifna avia kompanija koja pokriva 126 destinacija i uz 96 vazduhoplova (relativno mlada flota, većina njih su A320_321) i koja povezuje destinacije u Evropi, Srednjem Istoku i Africi da uspostavi letove ka našoj državi“, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar Admir Šahmanović osvrnuo se na mogućnost saradnje između low coast kompanije Pegazus i nacionalnog avio prevoznika, ukazujući na izazove u poslovanju sa kojima se suočava TO Montenegro, ali i potrebe države da u skladu sa mogućnostima bude podrška svojoj avio-kompaniji. 

Sastanku su prisustvovali i direktor Turkish airlinesa u CG Muttalip Ilhan i predstavnik Pegazus kompanije  Emre Pekesen, kao i predsjednik odbora direktora TO Montenegro Pavle Ljesar.

„Cilj zajedničkog sastanka je da se pronađe model poslovanja koji će za sve kompanije obezbijediti prostor na tržištu i omogućiti povoljne uslove poslovanja“, dodaje se u saopštenju.

Iz MKI su naveli da je danas takođe potpisan inovirani Sporazum o vazdušnom saobraćaju, a imajući u vidu trenutnu globalnu situaciju i to da značajan broj turista posećuje Crnu Goru zahvaljujući dobrim konekcijama na istanbulskom aerodromu, a sve u cilju privlačenja većeg broja turista koji će posetiti Crnu Goru već u ovoj letnjoj IATA 2023 sezoni.

Izvor: Dnevno

Foto: MKI

NIKŠIĆ PROGNOZA