MKI: Električnom energijom u Crnoj Gori će se trgovati u skladu sa najboljim evropskim praksama

Državni sekretar Admir Šahmanović sastao se sa Matijom Medojevićem, izvršnim direktorom Berze električne energije (BELEN), i izvršnim direktorom slovenačkog BSP SouthPool-a Anže Predovnikom, povodom obilježavanja početka dan-unaprijed tržišta (DAM) električne energije.

Prisutni su ukazali na značaj uspostavljanja transparentnog i efikasnog tržišta električne energije koja je još jedan instrument sprovođenja EU politika, a koje imaju za cilj  uklanjanje biznis barijera i standardizovanje postupaka i propisa, a koje će omogućiti Crnoj Gori da se poveže sa susjednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM).

“Ministarstvo kapitalnih investicija je od samog starta pouzdan partner BELEN-u u projektu uspostavljanja funkcionalnog i operativnog tržišta električnom energijom, u skladu sa evropskim standardima. Očekujemo da će otvaranje tržišta pozitivno uticati na broj učesnika na veleprodajnom tržištu ali i na prekograničnu razmjenu električne energije. Takođe smo zadovoljni jer je pokretanjem tržišta ispunjena jedna od glavnih preporuka EK za 2023.godinu u okviru pregovaračkog poglavlja 15”, izjavio je Admir Šahmanović.

“Pokretanje dan unaprijed tržišta će omogućiti da se električnom energijom u Crnoj Gori trguje u skladu sa najboljim evropskim praksama, te će  ovo tržište u budućnosti olakšati integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu.

Radi se o prvom i izuzetno važnom koraku ka ispunjavanju svih tehničko-pravnih obaveza Crne Gore za planirano učešće na jedinstvenom evropskom tržištu energijom, koje možemo očekivati kada postanemo punopravna članica EU”, izjavio je Medojević.

U okviru današnjeg susreta, potpisan je i dokument kojem je konstatovana uspješno okončana implementacija sistema za kliring i poravnanje od strane BSP SouthPool-a, koja je jedna od ključnih usluga za nesmetano funkcionisanje tržišta.

Današnji potpis implemtacionog zapisnika i time početak trgovine sa električnom energijom na berzi BELEN predstavlja jedan od uslova za zatvaranje poglavlja 15 u energetskom sektoru u procesu pridruživanja Crne Gore na putu ka EU i označava početak uspostavljanja konkurentnog tržišta električnom energijom u Crnoj Gori.

Preduslov za likvidno tržište električne energije je dobra saradnja BELEN, COTEE, CGES, EPCG i drugih sudionika na crnogorskom tržištu uz podržku Vlade Crne Gore.

Nastavak današnjeg početka trgovanja sa električnom energijom biće spajanje crnogorske berze sa susjednim berzama i tržištima, sa početkom trgovanja na intradai segmentu, i u budućnosti sa trgovinom sa dugoročnim produktima.

Odlična ekipa berze BELEN u saradnji s našim evropskim konzorcijumom, sastavljenim iz evropske berze EPEX SPOT i slovenačke berze BSP SouthPool, su garant, da će biti kupovina električne energije za dan unapred na crnogorskoj berzi biti implementirana na osnovu najbolje prakse i iskustava obje berze: EPEX SPOT i BSP.

Platforme za trgovanje i kliring su elektronske, dostupne najširem krugu učesnika na tržištu, proizvođačima električne energije, trgovcima električnom energijom i potrošačima.

Izvor: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA