MKI: Crna Gora od 1. juna postaje punopravna članica Pariškog memoranduma

Crna Gora će od 1. juna 2023, biti punopravna članica Pariškog memoranduma, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Kako su kazali iz tog resora, delegacija ministarstva kapitalnih investicija na čelu sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore i resornim ministrom Ervinom Ibrahimovićem boravi u radnoj posjeti Sloveniji kako bi potpisao sporazum o pristupanju Crne Gore Pariškom memorandumu i tim činom naša država zaokružila veoma važan proces u oblasti pomorskog saobraćaja.

Iz Ministarstva objašnjavaju da su članice Pariškog memoranduma primorske evropske zemlje i Kanada. Dokument o učlanjenju Crne Gore, danas su u Sloveniji, na Brdu kod Kranja potpisali potpredsjednik Vlade mr Ervin Ibrahimović i generalni sekretar Pariškog memoranduma Luk Smudler.

„Posebno mi je zadovoljstvo što danas imam priliku da u ime Crne Gore potpišem akt kojim će se završiti proces pridruživanja Crne Gore Pariškom Memorandumu čime će Crna Gora postati punopravna članica Pariškog memoranduma.Ovo je izuzetan uspjeh za našu zemlju, koji je višestruko značajan za nas kao mediteransku državu koja će u skorijem vremenu postati i članica EU“, istakao je Ibrahimović na početku izlaganja.

U proteklom veoma zahtjevnom periodu, kako navode u saopštenju, Crna Gora je usaglasila svoju zakonsku regulativu, obezbijedila potreban strucni kadar i time stvorila uslove za primjenu Pariškog memoranduma u Crnoj Gori.

Prema njihovim riječima, današnji čin predstavlja i ispunjavanje jedne od ključnih obaveza vezano za pregovaračko poglavlje 14 – Saobraćajna politika, i zahtjeva koji su bili istaknuti i u zadnjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2022. godinu, što dodatno potvrđuje strateško opredijeljenje Crne Gore da poštuje evropske principe, propise i standarde, kao buduća članica Evropske unije.

„Prijemom u Pariški memorandum otvaramo novu stranicu kada je riječ o razvoju pomorstva, posebno u dijelu koji se odnosi na sigurnost i bezbijednost plovidbe i zaštite mora od zagađivanja, radi vršenja inspekcijskog nadzora plovnih objekata u lukama Crne Gore, odnosno u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Crne Gore“, poručio je resorni ministar i dodao:

„Zahvalan sam mojim kolegama iz MKI, posebno PSC inspektorima  i inspektorima sigurnosti plovidbe ali i svim ostalim koji su dali doprinos da Crna Gora i u ovom segmentu uspostavi standarde koji važe u EU što naše mornare, more i brodove čini bezbjednijim a našu Crnu Goru bližom punopravnom članstvu u EU. Neka nam i putevi mora sa novim talasima donesu novu pokretačku energiju i podstrek za povratak stare slave Crne Gore kao pomorske države“, zaključio je Ibrahimović.

Foto: MKI

NIKŠIĆ PROGNOZA