Ministarstvo turizma očekuje sezonu na nivou prethodne, ugostitelji i hotelijeri kažu da za njih nije bila uspješna

U Ministarstvu turizma očekuju da će turistička sezona biti na nivou prethodne, dok ugostitelji, hotelijeri i analitičari smatraju da sezona nije bila uspješna.

Potpredsjednik Optine Tivat i lider Bokeškog Foruma Andrija Petković ocijenio je da povećanjem PDV-a sa sedam na 15 odsto na usluge smještaja u hotelima i privatnim apartmanima „neko želi da zakolje zlatnu koku Crne Gore“.

Olivera Blagojević iz Ministarstvo turizma kazala je da je rano podvlačiti cvrtu i govoriti da li je sezona bila uspješna ili ne.

„Prema posljednjim podacima, zaključno sa sedmim mjesecom Crnu Goru je posjetilo za jedan odsto više turista u odnosu na prošlu godinu kada je riječ o kolektivnom smještaju, a jedan odsto manje u odnosu na isti period kada je u pitanju ukupan smještaj. Mislim da će rezultati sa podacima iz avgusta biti bolji“, rekla je Blagojević.

Istakla je da se u septembru bilježi dobra popunjenost prema podacima koje dobijaju, te da je utisak da će sezona biti na nivou prethodne godine…

Ugostitelj Ilija Armenko rekao je da je sezona daleko od uspjeha, da se preživjelo uz mnogo problema kojih je bilo.

„Ne znam turističku zemlju gdje se ministar mijenja u toku sezone. Ministarka turizma (Simonida Kordić) treba da podnese ostavku odmah zbog usvajanja PDV-a od 15 odsto. To je posljednji metak da se uništi crnogorski turizam. Nameti su nam ogromni i pozivam je da podnese ostavku… Nas je i Albanija pretekla…“, rekao je Armenko.

Petar Golubović iz Centra za istraživanje i razvoj turizma smatra da se ne može reći da je sezona uspješna jer nije ostvareno šta se planiralo u startu.

Nikola Pejović iz Udruženje hotelijera je kazao da za hotelijere sezona nije bila uspješna…

„Svake godine imamo sve veći broj kreveta, a veliki nam je problem što ne znamo koliko imamo hotela, privatnog smještaja, sivu zonu… Imali smo predsezonu koja je bila dosta lošija. Crna Gora, odnosno primorski dio je počela da se puni 1. avgusta kad krevet nijeste mogli da nađete“, rekao je Pejović.

Povećanje poreza na 15 odsto na usluge smještaja u hotelima i privatnim apartmanima prema ocjeni Petkovića je „sramno“ i kako je je rekao neko time „želi da zakolje zlatnu koku Crne Gore“.

„Neko namjerno, perfidno dovodi i bagateliše Crnu Goru i da nam spušti cijenu da bi neko ko zna zašto nas uzeo i kupio. Odgovoran domaćin se ovako ne ponaša prema zemlji koju voli, sem ako nema neke pozadinske namjere“, rekao je Petković.

foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA