Ministarstvo poljoprivrede preko limita preusmjerilo 112.000 eura, zaključivali konsultanske ugovore za postojeća radna mjesta

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2022. godinu.

Revizijom, kako je saopšteno iz DRI, nijesu obuhvaćena sredstava Agrobudžeta jer je u prethodnom periodu vršena revizija efikasnosti korišćenja tih sredstava.

Pored iskazanog pozitivnog mišljenja na godišnji finansijski izvještaj Ministarstva, koji daje objektivan prikaz primitaka i izdataka, DRI je utvrdila da je vršeno interno preusmjeravanje sredstava po pojedinim pozicijama Ministarstva u iznosu od 787.100 eura, od čega je 111.972,94 eura preko dozvoljenog limita.

Revizijom pravilnosti poslovanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kojom je DRI dala 37 preporuka, utvrđene su neusklađenosti u oblasti Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakon o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakona o državnoj imovini, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Zakona o radu.

DRI je utvrdila da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije u potpunosti planiralo budžet za 2022. godinu, koji je, kako je saopšteno, utemeljen na realnim potrebama i mogućnostima sa jasnim obrazloženjem. 

– Ministarstvo poljoprivrede je u 2022. godini koristilo 6.000.000 eura sredstava iz tekuće budžetske rezerve po osnovu zaključka Vlade. Po Izvještaju o načinu utroška sredstava tekuće budžetske rezerve je Ministarstvo poljoprivrede u 2022. godini koristilo 1.822.764,67 eura sredstava tekuće budžetske rezerve i to 1.500.000 eura radi direktne uplate na račun AD „13. jul Plantaže“ shodno zaključku Vlade i 10.450 eura za mljekare DOO „Milmark group“ i DOO „Nika“. Državna revizorska institucija je nakon izjašenjenja Ministarstva dobila na uvid dokumenta o korišćenju preostalih sredstava iz tekuće budžetske rezerve u iznosu 312.314,67 eura. Prilikom isplate ovih sredstava, Ministarstvo se pozvalo u dostavljenim rješenjima za subvenciju kamate na kredite od IRF-a na Zaključak Vlade od 23. jula 2020. godine, koji je iz decembra 2020. godine i iz juna 2021. godine. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo finansija su u 2022. budžetskoj godini, bez saglasnosti Vlade Crne Gore, odobrili subvenciju kamate na kredite što je suprotno članu 43 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti – saopšteno je iz DRI.

Dodaje se da je Ministarstvo zaključivalo ugovore o konsultantskim uslugama za poslove iz redovne aktivnosti tog resora za koje već postoje sistematizovana radna mjesta.

Pored toga, Ministarstvo je tokom 2022. godine angažovalo od 33 do 50 lica zaključivanjem ugovora o djelu na period od čak dvije godine za obavljanje poslova koji su iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Ministarstvo nije uspostavilo adekvatan nadzor i kontrolu sprovođenja zaključenih ugovora – ističe se u saopštenju.

Takođe, DRI je konstatovala da Ministarstvo nije ispoštovalo Zakon o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru u pogledu razdvajanja dužnosti lica, koje kontroliše i potpisuje odobravanje plaćanja; izrade Plana unaprjeđenja upravljanja i kontrole, dostavljanja Godišnjeg izvještaja Ministarstvu finansija, kao i popunjenosti Odeljenja za unutrašnju reviziju sa višim i mlađim unutrašnjim revizorom.

– Shodno Sporazumu o obavljanju poslova unutrašnje revizije, jedinica za unutrašnju reviziju Ministarstva nije izvršila nijednu reviziju Uprave za šume, Uprave za vode, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. U vezi sa davanjem koncesija u oblasti vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo nije dostavilo DRI odluku ili zaključak Vlade kojim se daje saglasnost Upravi za gazdovanje šumama i lovištima da potpiše anekse, što je bila obaveza imajući u vidu da je Vlada koncedent i donosi odluke o davanju koncesija – utvrdila je DRI.

Lokalne samouprave nijesu dostavljale povratne informacije Ministarstvu po osnovu uplaćenih 900.000 eura lokalnim samoupravama, iako je, napominju u DRI, postojala obaveza lokalnih samouprava da dostavljaju izvještaje o realizaciji projekata.

Nadležni Kolegijum DRI je utvrdio da se sa Izvještajem o reviziji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2022. godinu upozna Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore zbog značajnosti utvrđenih nepravilnosti i obaveze iz nadležnosti Odbora u oblasti oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao subjekt revizije dužan je da do 17. jula ove godine dostavi DRI plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka, a najkasnije do 17. decembra Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

foto: Mina

NIKŠIĆ PROGNOZA