Ministarstvo poljoprivrede: Naši podaci relevantniji, stočni fond raste

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da su njihovi podaci o brojnosti stočnog fonda tačniji i relevantniji od onih koje je objavio Monstat.

Ministarstvo je reagovalo na naš tekst pod naslovom “Za tri godine ostali bez 10.000 krava, manje i ovaca i svinja”, i dostavilo njihove podatke koji pokazuju da je 2021. bilo 37.159 krava, a prošle godine 40.348.

Riječ je o spisku razvojnih premija u stočarstvu za 2021,  2022. i  2023. godinu. 

podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredepodaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Kažu i da podaci Monstata i podaci koje ima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne korespondiraju zbog različite metodologije skupljanja podataka. 

“Monstat skuplja statističke podatke i radi u skladu sa svojim propisima i pravilima, a oni se daju po izjavi, tj. dobrovoljno. Jednom u 10 godina organizuje se Popis poljoprivrede, a između Popisa, vrše se istraživanja o brojnom stanju životinja. Ona se realizuju uzimanjem uzoraka, na osnovu kojih se vrši procjena, koja ne može biti realnija od slike koju ima Ministarstvo”, navodi se u reagovanju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo, kako pojašnjavaju, radi po principu utvrđivanja stvarnog stanja. Direkcija za savjetodavne poslove i kontrolu na terenu u oblasti stočarstva sprovodi redovne administrativne i terenske kontrole.

„Trenutni podaci su pozdani, jer svako ko je htio, mogao se  prijaviti za subvencije. Neslaganje može biti u malom procentu onih koji se iz nekog razloga nijesu prijavili ili ostvarili subvencije. Statistiku  koju vam dostavljamo, smatramo tačnijom i relevantnijom, sve do trenutka realizovanja Popisa koji je najavljen na jesen ove godine”, zaključuje se u reagovanju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Mina

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA