Milović: Usvajanje izmjena Zakona o CBCG novi protivustavni atak na pravni poredak

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović kazao je da su poslanici raspuštenog saziva Skupštine usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci Crne Gore izvršili „novi protivustavni atak na pravni poredak Crne Gore izmjenom sistemskog zakona“.

On je naveo da su poslanici time izvršili atak i na instituciju predsjednika Crne Gore.

Poslanici su u srijedu usvojili izmjene Zakona o CBCG kojima je predviđeno da Skupština imenuje guvernera vrhovne monetarne institucije na osnovu sprovedenog javnog konkursa. Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi postojeća procedura za izbor guvernera, kojeg je Skupština birala na predlog predsjednika države.

Jedini mogući odgovor ovakvom protivustavnom djelovanju jeste nepotpisivanje usvojenih akata nakon raspuštanja Skupštine i vraćanja novom sazivu nakon parlamentarnih izbora 11. juna. Moramo uspostaviti sistem vladavine prava, a ne vladavine partijskih interesa.

„Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o CBCG, raspušteni saziv Skupštine izvršio je novi protivustavni atak na pravni poredak Crne Gore izmjenom sistemskog zakona, čime je izvršen atak i na instituciju predsjednika Crne Gore. Jedini mogući odgovor ovakvom protivustavnom djelovanju jeste nepotpisivanje usvojenih akata nakon raspuštanja Skupštine i vraćanja novom sazivu nakon parlamentarnih izbora 11. juna. Moramo uspostaviti sistem vladavine prava, a ne vladavine partijskih interesa“, napisao je Milović na Tviteru.

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o CBCG, raspušteni saziv Skupštine izvršio je novi protivustavni atak na pravni poredak Crne Gore izmjenom sistemskog zakona, čime je izvršen atak i na instituciju predsjednika Crne Gore.

Izvor: Vijesti
Foto: Evropa sad

NIKŠIĆ PROGNOZA