Milović upozorava: Istorijska zaduženost građana Crne Gore

Život u Crnoj Gori postaje nepodnošljivo skup, a građani sve teže spajaju kraj s krajem. Cijene goriva konstantno rastu, a građani hranu plaćaju više od Njemaca kojima je prosječna zarada iznad 3000 eura.

Ali, nije to sve.

Profesor ekonomskog fakulteta i poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Milović, upozorava da podaci CBCG pokazuju da je nivo zaduženosti stanovništva od 1,56 milijardi eura dostigao svoju istorijski najvišu vrijednost u apsolutnom iznosu u Crnoj Gori.

“Stanovništvo se tokom 2022. godine po novim kreditima od banaka zadužilo rekordnih 535,8 miliona eura, ili 37,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Gledano prema namjeni, novo zaduživanje sektora stanovništva najviše se odnosilo na gotovinske (nenamjenske) kredite sa 52,4 odsto”, kazao je Milović za CdM.

Kako je dodao, prosječna kamatna stopa na stanje duga stanovništva po kreditima na kraju 2022. bila je 7,2 odsto.

“I dok i stanovništvo obara “istorijske” rekorde, uz nove udare, kroz rast cijena hrane, goriva i ogrijeva, spajanje kraja s krajem će biti naučna fantastika u Crnoj Gori. Zato moramo stvarati novu vrijednost, kroz realnu ekonomiju koja je bazirana na znanju i radu. Za bolji standard crnogorskog građanina koji je zarađen, a ne pozajmljen”, naveo je Milović u izjavi za CdM.

NIKŠIĆ PROGNOZA