Milatović: Privreda mora insistirati na daljoj depolitizaciji, profesionalizaciji i jačoj ulozi privrednih udruženja

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da privreda mora insistirati na daljoj depolitizaciji, profesionalizaciji i jačoj ulozi svih privrednih udruženja. 

Milatović je na svečanoj dodjeli nagrada Privredne komore Crne Gore istakao da su posljednje tri godine u Crnoj Gori bile pune izazova, kako za društvo, tako i za privredu.

„Oblasti u kojima se dodjeljuje ova nagrada upravo predstavljaju ono čemu naša privreda treba da teži. Jedino ona privreda koja uspješno posluje, koja unapređuje poslovanje je glavni pokretač rasta i razvoja. Odgovorna vlast smislenim politikama može trasirati put ka ekonomskom uspjehu“, kazao je Milatović.

Ističe da naša ekonomija ostvaruje najveći rast u Evropi u posljednje tri godine.

„Mislim da danas naši građani imaju ravnopravnije šanse za rad i napredovanje“, istakao je Milatović.

On navodi da Crna Gora može bolje.

„Naš energetski sektor je tek u povoju. Očekujem što skoriji nastavak gradnje auto-puta. Nadamo se gradnji Jadransko jonskog autoputa. I takva regionalna integracija uvećaće ukupan privredni rast cijele regije. Moramo se suočiti sa izazovima koji predstoje. Naše putovanje ka ekonomskoj izvršnosti je daleko od završenog. Kompanije kojima danas odajemo počast su svjetionici inovacija, čuvari radnih mjesta i arhitekte prosperitetnije Crne Gore“, kazao je Milatović.

Rast bruto društvenog proizvoda (BDP) ne smije zavarati Crnu Goru jer je potrebno dodatno ulaganje u stabilnost njene ekonomije, kazala je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić.

Ona je to saopštila na događaju povodom 50. dodjele nagrada PKCG.

Ona je kazala da problemi u periodu nakon pandemije i kriza na istoku Evrope i Bliskom istoku, nisu zaobišle Crnu Goru.

„Privreda je glavna poluga razvoja i pred nama je mnogo izazova. Očekujemo da kreatori politika učine sve da se podigne nivo privrede“, kazala je Drakić.

Predsjednik odbora za dodjelu nagrada PKCG Milan Lakićević, kazao je da nagrada za velika privredna društva pripala firmi „Donator“ iz Tuzi.

„Nagradu za preduzetnike, mikro i mala preduzeća dobila je kompanija CG Control“, istakao je on.

Lakićević je dodao da je firma „Osmi red“ dobila nagradu za žene u preduzetnišvu, dok je kompanija „Floursih“ dobila nagradu za inovativnost.

Direktorica firme „Osmi red“ Angelina Vuković je kazala da Crna Gora i njena Vlada imaju privredni sektor na koji mogu da se oslone.

Među prisutnima na konferenciji bili su i ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori Dzudi Rajzing Rajnke, potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević, Raško Konjević…

foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA