Mikijelj: Profit „Morskog dobra“ za četiri i po mjeseca 3,2 miliona eura

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj kaže da su zadovoljni ljetnjom turističkom sezonom, te da su na liniji Kamenari-Lepetani ostvarili očekivani prihod za četiri i po mjeseca od 4,5 miliona eura. Rashodi su bili 1,3 miliona, tako da je profit bio 3,2 miliona eura.

Kako je naglasio gostujući u Dnevniku TVCG od bivšeg korisnika linije država je za 20 godina imala prihod od 800.000 eura, tako da brojke dovoljno govore koliko je država bila u proteklom periodu na gubitku.

„Plan je da profit bude godišnje 4,5 miliona eura, pa ćemo kao država u narednih 20 godina ostvariti profit od 70 miliona eura, što dovoljno govori koliki je bio gubitak, dok je trajektima upravljao Pomorski saobraćaj“, kazao je Mikijelj.

Dodaje da nije profit 800.000, već 3,5 miliona eura godišnje, pa će povrat investicija biti u naredne tri godine, a ostalih 17 će ići direktno u budžet građana.

Sredstva će, kako je kazao, biti investirana i u opštine koje gravitiraju liniji. Podržaće sportske klubove, kulturu, razne manifestacije, kako bi grašani tih opština osjetili benefite od linije.

Komentarišući gužve i čekanje na ukrcavanje, Mikijelj objašnjava da su liniju preuzeli 15. februara, te da je to kratak period da bi sve izgledalo idealno, ali da su u rekordnom roku obezbijedili sve preduslove da se uspostavi nova djelatnost i trajektna linija, i odgovorili izazovima sezone.

„Servis je već značajno bolji i flota je ojačana nego sa ‘Pomorskim saobraćajem’. Kapacitet flote je 320 vozila, a ranije je to bilo 190. Krenuli smo da rješavamo onlajn kupovine karata, u planu je naredne godine novatrajketna linija kako bi smanjili gužve duž cijele Boke Kotorske i nećemo se zaustaviti na tome“, poručio je Mikijelj.

Tužbe Pomorskog saobraćaja protiv JP i države su, kako je istakao, oborene. Pred Privrednim sudom se vodio postupak koji je odlučen u korist Morskog dobra.

„Sve što smo obećali zaposlenima u martu, ispunjeno je, i svi koji su se prijavili za posoa i ispunili uslove dobili su ugovore na neodređeno vrijeme, a u toku je konkurs za još 50 radnih mjesta“, naglašava Mikijelj.

Foto: printscreen RTCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA