Mihajlović na čelu Barske plovidbe

Odbor direktora Barske plovidbe imenovao je Borisa Mihajlovića za izvršnog direktora te državne kompanije, a na toj poziciji je naslijedio Mirsada Tršića.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Odbora direktora te firme Ćazim Alković.

On je pojasnio da je Mihajlović odlukom Odbora za tu poziciju izabran 21. juna.

“Barska plovidba” je trenutno u fazi oporavka, pa je od nekadašnjeg gubitaša, kojem je država plaćala rate za kupovinu brodova, uspjela da u posljednje dvije godine dođe do situacije da redovno plaća sve svoje obaveze i ostvaruje profit od 2,4 miliona eura. Akumulirani gubitak koji je u 2021. iznosio preko 17 miliona eura uspjeli su da smanje na 12,8 miliona eura. To između ostalog pokazuju finansijski bilansi ove firme za prošlu godinu.

Kompanija je u utorak potpisala ugovor s italijanskom firmom “Adria Ferries”, čime su se i formalno stekli uslovi da bude otvorena trajektna linija Ankona – Bar – Drač. Prema najavi, trajekt će početi da saobraća 9. jula. Brod će moći da prevozi automobile, kamione i autobuse. Karta za vozilo i četiri osobe košta oko 450 eura, dok je za jednu osobu, bez vozila oko 80 eura. Putnici će imati priliku da ovu liniju koriste tri puta sedmično, do septembra, nakon čega će biti razmatrano moguće produženje.

Odbor direktora ove kompanije je od sredine 2020. godine promijenjen više puta, a u njemu su trenutno Teodora Ostojić, Nebojša Kaljević, Ćazim Alković, Marko Maraš i Radomir Radunović. Vlada je juče predložila da Skupština akcionara ove kompanije u Odbor direktora izabere Alkovića, Ostojić, Maraša, Kaljevića. Ministar saobraćaja Filip Radulović je “Vijestima” početkom godine kazao da taj resor planira spajanje “Barske” sa “Crnogorskom plovidbom”.

“U prethodnom periodu oba brodarska društva bila su suočena s nizom izazova, počevši od značajne fluktuacije vozarina na globalnom pomorskom tržištu, usljed koje su kompanije bile suočene s nemogućnošću otplate kredita prema Exim banci sopstvenim sredstvima. Dakle, potrebno je razumjeti da ova brodarska društva nisu održiva na način na koji su do sada funkcionisala, posebno kada se imaju u vidu predstojeće obaveze koje se odnose na povraćaj neusklađene državne pomoći, a koje će dodatno opteretiti poslovanje oba privredna društva. Vjerujem da je restrukturiranje jedini način da pokušamo da sačuvamo brodove i kompanije. Restrukturiranje bi trebalo da dovede do umanjenja poslovnih rashoda u poređenju s ukupnim prihodima, pored ostalog zbog ekonomije obima, jer bi jedno brodarsko društvo upravljalo sa sva četiri broda”, kazao je tada ministar Radulović.

Foto: Vijesti/Boris Pejović

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA