Metalci uzalud čekali poziv Đeljošaja: Naše strpljenje ima granice

Prošlo je sedam dana otkako je bivšim metalcima obećan sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem, do kojeg nije došlo.

„Imaćemo još malo strpljenja, ali sve ima svoju granicu“, kazao je Pobjedi predstavnik metalaca Željko Peruničić.

Izmjenama Zakona o PIO do kraja ove godine omogućeno je radnicima metalske i rudarske industrije penzionisanje sa 25 godina staža ili najmanje 15 godina rada na mjestima sa beneficiranim stažom.

Predlagač ovog propisa SNP, tvrdi da se radi o 80 radnika. Peruničić nije mogao da precizira o kojem je iznosu riječ, ali je kazao da je prošli put za 200 radnika plaćeno 180.000 eura.

„Na ovaj način je do sada više puta omogućavan odlazak u penziju metalcima, s tim što je 2013. i 2015. godine uplaćivan kompletan iznos za staž, a 2021. i sada samo onoliko koliko im nedostaje do penzije. Procedura je komplikovana, jer zahtijeva uključivanje više institucija“, kazao je Peruničić.

Bivši metalci su se prošle sedmice okupili ispred zgrade Vlade tražeći uplatu tih sredstava i tada je s njima razgovarao potpredsjednik Vlade Momo Koprivica koji im je obećao sastanak sa Nikom Đeljošaljem.

Foto: Vlada Crne Gore

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA