Menadžment EPCG i „Fortum i Sterling&Wilson“ u oktobru o Vladinoj odluci za Brisku goru

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) i “Fortum i Sterling&Wilson” iz Finske sastaće u oktobru kako bi razmotrili Vladini potez da poništiti odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora u ulcinjskoj opštini, a gdje je ovaj konzorcijum trebalo da izgradi solarnu elektranu (SE).

To je rečeno “Vijestima” u državnoj energetskoj kompaniji iz koje su naglasili da se tek nakon sastanka dvaju menadžmenta mogu izjasni o odluci izvršne vlasti.

Vlada u EPCG ima 98 odsto akcijskog kapitala.

“Vijesti” su pitale koji je stav EPCG povodom Vladine odluke da poništi javnih poziv za davanje u zakup državnog zemljišta na ovoj lokaciji.

“EPCG i Fortum ostaju posvećeni namjeri da zajednički grade SE Briska gora i do ovog trenutka su ispoštovali sve obaveze koje su prethodnom periodu bile tražene u okviru postojećeg Ugovora. O odluci Vlade i resornog ministarstva se možemo izjasniti nakon planiranog sastanka dva menadžmenta koji je predviđen za mjesec oktobar kada će i biti razmotrene novonastale okolnosti”, kazali su iz energetske kompanije.

Iz EPCG nijesu precizirali koliko su novca do sada uložili u ovaj projekat.

Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju SE na Briskoj gori između Vlade i konzorcijuma kompanije potpisan je krajem 2018. godine. Prema ranijim najavama EPCG bilo je planirano da realizacija investicije počne 2020. godine, a proizvodnja krajem 2021.godine, što se nije ostvarilo.

Ugovor je aneksiran pet puta i iz energetske kompanije je najavljivano da čekaju Prostorno-urbanistički plan za Ulcinj da bi počeli investiciju.

Ministarstvo ekonomije u mandatu premijera Duška Markovića,uprkos presudi Upravnog suda, odbilo je da konzorcijumu “Montesolar” omogući uvidu u dokumentaciju u vezi sa ponudama pristiglim na javni poziv za zakup zemljišta u državnoj svojini za gradnju solarne elektrane na lokalitetu Briska gora u Ulcinju.

Ovaj konzorcijum, čiju je ponudu tenderske komisija 2018.godine odbila kao neispravnu, bio je jedan od tri ponuđača, uz prvorangirani konzorcijum “Fortum i Elektroprivreda Crne Gore” (EPCG) i drugorangirani “Iredl”.

Ministarka ekonomije u Markovićevoj Vladi bila je Dragica Sekulić. Investicija je vrijedna oko 210 miliona eura, a predviđeno je bilo i da se uposli najmanje 226 radnika.

Osim presude kojom se mora “Montesolaru” omogućiti uvid u dokumentaciju, Upravni sud je donio i drugu presudu po tužbi konzorcijuma “Montesolar” po kojoj tenderska komisija mora ponovo da vrednuje i rangira ponude.

Vlada je krajem prošle godine zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva da formira novu tendersku komisiju koja će ponovo ocjenjivati ponude pristigle na javnom pozivu za gradnju solarne elektrane “Briska gora” u Opštini Ulcinj.

Tenderska komisija resora, kojim rukovodi ministar Saša Mujović je završila posao u julu kada je zaključila da nijedna od tri prispjele ponude ne ispunjava uslove javnog poziva, pa je resor Mujovića početkom jula donio odluku o poništenju poziva o zakupu zemljišta i nakon toga se obratio zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore radi dobijanja mišljenja vezano za regulisanje statusa ugovora i preduzimanje daljih koraka. Zaštitnik je konstatova da vlada odluku treba da stavi van snage i da nema osnova za dalju realizaciju ugovora o zakupu.

“Projekat SE “Briska gora” je u zastoju, a EPCG će sa svojim partnerom, kompanijom Fortum iz Finske, inicirati razgovore sa novoformiranim Ministarstvom energetike i rudarstva, kako bi se ustanovilo da li se mogu prevazići administrativni problemi sa kojima se projekat susreo u minulom periodu. Mislim da bismo, na fonu ranije iskazane spremnosti za ostvarivanje ciljeva pravedne tranzicije, a cijeneći izuzetan solarni potencijal prostora Briske Gore, morali da valorizujemo tu priliku”, rekao je početkom maja u intervjuu “Vijestima” izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović.

Iz energetske kompanije je nekoliko puta saopštavano da čekaju usvajanje Prostorno-urbanističkog plana (PU) za Opštinu Ulcinj da bi započeli ovu investiciju.

PUP Opštine Ulcinj do danas nije usvojen.

Upozorenje Regulatorne agencije za energetiku

Izgradnja solarne elektrane na Birskoj gori planirana je u dvije faze, prva obuhvata izgradnju i priključenje solarne elektrane snage 50 MW sa pratećom infrastrukturom i njeno priključenje na sistem i očekivane godišnje proizvodnje oko 90 GWh, dok druga podrazumijeva izgradnju dodatnih 200 MW sa pratećom infrastrukturom i priključenjem na sistem, očekivane godišnje proizvodnje oko 360 GWh. Regulatorna agencija za energetiku u izvještaju o stanju u energetskom sektoru za 2021. godinu upozorila je da se moraju Ubrzati aktivnosti na realizaciji tog projekta.

“Vlada je na sjednici 17. novembra 202.1. godine donijela odluku o izradi izmjena i dopuna PUP-a Opštine Ulcinj, čijim je članom 4 propisano da je rok za izradu ovog akta 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta (12. januar 2023. godine). Dosadašnja dinamika aktivnosti sprovedenih na ovom projektu, a cijeneći navedenu odluku Vlade i odsustvo ulaganja po ovom osnovu od strane EPCG u 2021. godini, ukazuje na potrebu intenziviranja aktivnosti na realizaciji ovog projekta. To je da se ne bi ugrozilo zatvaranje elektroenergetskog bilansa planirano dugoročnim energetskim bilansom za period 2023-2025, kojim je predviđeno puštanje u pogon prve faze SE Briska gora”, upozorili su iz Agencije.

Foto: Cin – CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA