Marže na brašno, šećer, ulje i so i dalje ograničene

Vlada Crne Gore odlučila je na današnjoj sjednici da se i u narednom periodu nastavi sa ograničavanjem maksimalnih marži na pšenično bračno  (tip  400  i  500),  šećer, suncokretovo  ulje  i  kuhinjsku  so u trgovinama na veliko na 5 odsto, a u malim trgovinama na 7 odsto.

„Istovremeno, konstatovano je da su prestali razlozi da se produžava ograničavanje cijena peleta, jer je trenutno njegova tržišna vrijednost niža od maksimalno određene maloprodajne cijene, pa je Vlada donijela izmjenu Odluke kojom je ova mjera ukinuta“ saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Vlada je na sjednici ocijenila da je njen primarni cilj da doprinijese otklanjanju štetnih posljedica inflacije, ograniči rast cijena osnovnih životnih namirnica i smanji inflatorna očekivanja uspješno ostvaren.

„Podaci o godišnjoj inflaciji koja je u junu 2022. godine iznosila 13,5 %, a prema posljednjim dostupnim podacima, u maju ove godine 8,4 %, ukazuju na opravdanost mjera za uspostavljanje cjenovne stabilnosti i zaštitu životnog standarda. Primjena Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i Listi proizvoda je posebno  doprinijela  zaštiti  standarda  ekonomski najugroženijih  kategorija  u  čijoj  strukturi  potrošnje  osnovni  prehrambeni  proizvodi  zauzimaju  najveće  relativno  učešćem“ saopšteno je iz Vlade.

 Vlada će u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva popisnim komisijama opredijeliti 3,2 miliona eura.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je donijela odluku o visini i rasporedu sredstava popisnim komisijama za finansiranje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u ovoj godini.

“U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, Odlukom se raspoređuje dio sredstava obezbijeđenih u budžetu koji se prenosi popisnim komisijama. Za tu namjenu predviđeno je ukupno 3.207.279 eura”, kaže se u saopštenju.

Izvor: RTCG

Foto: Pixabay

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA