Martinović: Za hotelijere i ugostitelje 3,5 miliona eura podrške za energetsku efikasnost, 30-70% bespovratno

Vlada je, na predlog ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića, usvojila programe za podsticanje energetske efikasnosti u hotelskoj industriji i objektima koji pružaju ugostiteljske usluge.

U saradnji sa ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem pokrenut je sveobuhvatan program za podsticanje energetske efikasnosti u hotelskoj industriji i objektima koji pružaju ugostiteljske usluge.

„Ovim mjerama želimo da pomognemo našim hotelijerima i ugostiteljima da smanje izdatke za električnu energiju. Kao odgovorna Vlada koja analizira stanje u privredi, odlučili smo da obezbijedimo programe podrške vrijedne 3,5 miliona i što je najznačajnije, bespovratna sredstva od 30 do 70%, čime kao država dijelimo teret sa našom turističkom privredom“, istakao je ministar Martinović i dodao da će javni poziv za programe raspisati Eko fond kao implementaciona jedinica odmah u junu, a potpisivanje ugovora sa krajnjim korisnicima očekuje se krajem septembra.

Poručio je da se ovim i prethodnim mjerama pokazuje da Vlada čvrsto stoji iza turističkih privrednika, Ii da im je oslonac i podrška.

“Nema ubrzanog razvoja bez kvalitetne strategije i podrške države. Mi nemamo vremena za riječi, već prelazimo na konkretna djela. Djelima govorimo o našem radu“, rekao je Martinović i dodao da je ovo samo početak i mali dio programa koje će 44. Vlada Crne Gore sprovesti u svom mandatu.

Ključni elementi programa koje sprovodi Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera u saradnji sa ministarstvom energetike i rudarstva su:

•             Program za podsticanje energetske efikasnosti u hotelskoj industriji: Budžet od 3 miliona eura.

•             Program za podsticanje energetske efikasnosti u objektima koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu: Budžet od 500.000 eura.

Programi će obezbijediti bespovratna sredstva na kliznoj skali od 30% do 70% kako bi mala i mikro turistička preduzeća mogla da implementiraju mjere koje će poboljšati energetsku efikasnost i smanjiti operativne troškove. Prioritet će imati hoteli koji posluju tokom cijele godine i ugostiteljski objekti u manje razvijenim opštinama, naročito na sjeveru naše države.

Sredstva za ovaj program obezbijeđena su direktno iz budžeta u okviru paketa hitne podrške Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, uz tehničku podršku UNDP-a i saradnju sa Eko fondom.

„Ovi programi su dio šire strategije Crne Gore da unaprijedi turistički proizvod zasnovan na principima održivog razvoja, obezbjeđujući kvalitetnu i raznovrsnu ponudu koja poboljšava konkurentnost destinacije. Posebna pažnja je posvećena razvoju ruralnog turizma, što će doprinijeti diversifikaciji turističke ponude“, zaključio je ministar Martinović.

foto: MERT

NIKŠIĆ PROGNOZA