Martinović- Sinkevičius: Crnoj Gori otvorena vrata EU

Crnoj Gori su otvorena vrata Evropske unije, poručio je komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, Viriginijus Sinkevičius, na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimirom Martinovićem.

Sastanak se, kako je saopšteno iz tog resora, održao u Briselu, tokom zvanične posjete ministra Martinovića.

Martinović je rekao da su svjesni važnosti aktuelnog momenta za Crnu Goru i odlučnosti EU da pomogne na putu dostizanja punopravnog članstva.

„Predano ostvarujemo obećani napredak, slijedeći evropske vrijednosti i principe posebno u oblasti upravljanja otpadom, zaštiti prirode i klimastkih promjena, kroz sprovođenje ubrzanih reformi za dobrobit svih crnogorskih građana“, kazao je Martinović.

Sinkevičius poručuje da Evropska unija u potpunosti podržava Crnu Goru ne njenom evropskom putu.

“Drago mi je da vidim da Evropska unija uživa tako veliko povjerenje crnogorskih građana. Vrata Evropske Unije su otvorena Crnoj Gori”, rekao je Sinkevičius.

Pozdravio je napore i uspjeh Vlade i Ministarstva postignutih u posljednjih 6 mjeseci i čestitao nadležnom ministru na usvojenom Zakonu o upravljanju otpadom. U isto vrijeme je ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa daljim progresom u smislu sprovođenja daljih aktivnosti iz oblasti životne sredine.

Komesar je pozdravio incijativu Crne Gore da se pridruži EU LIFE Programu i obećao  ubrzanje postupka usvajanja Nacrta ugovora o pristupanju od strane Evropske komisije, a sve u cilju finalizovanja procedura EU I nacionalnih procesura, a kako bi Crna Gora mogla da koristi fondove iz ovog programa što je prije moguće.

Sagovornici su saglasni da je Poglavlje 27 veoma kompleksno i zahtjevno, i u tom smislu, Evropska komisija ostaje otvorena za obezbjeđivanje daljih finansijskih sredstava i tehničku podršku Crnoj Gori kako bi ispunila završni kriterijum završnog kriterijum iz Akcionog plana.

Foto: Ministarstvo

NIKŠIĆ PROGNOZA