MANS: Uoči izbora na ugovore o djelu potrošeno 3,2 miliona eura

Isplate iz državnog budžeta po osnovu ugovora o djelu u prva dva mjeseca izborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore uvećane su za preko 60 odsto u odnosu na isti vremenski period prošle godine, pokazala je analiza potrošnje državnog budžeta koju je uradila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS je saopšteno da je je za period mart/april ove godine po osnovu ugovora o djelu iz trezora isplaćeno oko 3,2 miliona eura, dok je iznos za isti period prošle godine iznosio oko 2,1 milion eura.

„Kada su u pitanju poređenja sa martom prošle godine, najveće uvećanje je imala Uprava za katastar i državnu imovinu koja je ove godine u martu isplatila čak 405 hiljada eura po osnovu ugovora o djelu, što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu. Slijedi Ministarstvo kulture i medija koje prošle godine u martu nije imalo izdataka za ugovore o djelu, a ove godine je isplatilo čak 120 hiljada eura. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je takođe dupliralo isplate naknada po ugovoru o djelu u odnosu na prošlu godinu, pa je tako samo u martu ove godine isplaćeno 115 hiljada eura. Isplate po ovom osnovu u odnosu na prošlu godinu je duplirala i Uprava prihoda i carina koja je u martu isplatila 103 hiljade eura“, piše u saopštenju MANS.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da dok u martu prošle godine nije imalo isplata, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je ove godine u istom periodu isplatilo blizu 60.000 eura po osnovu ugovora o djelu.

„Povećanja u odnosu na prošlu godine kada je u pitanju april mjesec predvodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) koja u aprilu 2022. godine nije imala isplata, dok je ove godine isplatila blizu 120 hiljada eura. Uvećanje u aprilu je imao i MUP koji je ove godine isplatio 190 hiljada eura, skoro duplo više nego u aprilu prošle godine. Kao i u martu prošle godine, Ministarstvo kulture i medija ni u aprilu nije imalo isplata, ali je zato u aprilu ove godine isplaćeno 73 hiljade eura po osnovu ugovora o djelu. Skoro tri puta veće isplate u odnosu na april prošle godine je imala Uprava za inspekcijske poslove koja je u aprilu ove godine na ugovore o djelu dala oko 96 hiljada eura. Fond za zdravstveno osiguranje je prošle godine u aprilu isplatio tek 1.700 eura po osnovu ugovora o djelu, dok taj iznos u aprilu ove godine iznosi blizu 50 hiljada eura“, navode u saopštenju.

Iz MANS su poručili da je slična situacija i sa većinom ostalih budžetskih korisnika koji su tokom marta i aprila ove godine uvećali isplate iz budžeta po ovom osnovu.

„Insitucije koje su u odnosu na prošlu godinu manje isplaćivale po osnovu ugovora o djelu tokom marta i aprila ove godine uključuju Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo finansija, te Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Takozvano kratkoročno zapošljavanje je u prethodnom periodu bilo prepoznato kao jedan od mehanizama za nezakoniti uticaj na slobodnu izbornu volju građana i jedna od ključnih poluga za uticaj na izborni rezultat koje je koristila vlast prije 2020. godine“, navode iz MANS.

Iz te NVO su rekli da međutim, podaci o povećanim isplatama po osnovu ugovora o djelu u susret vanrednim parlamentarnim izborima pokazuju da stara praksa nije u potpunosti napuštena, te da se mehanizmi koja je nekadašnja opozicija kritikovala, sada neštedemice koriste sa pozicije vlasti.

„MANS će u susret parlamentarnim izborima nastaviti da prati potrošnju državnog budžeta koji čija zloupotreba očito nije prestala sa promjenom vlasti“, kazali su iz MANS.

Foto: MANS

NIKŠIĆ PROGNOZA