MANS: Trajanje zakupa od 90 godina nikako ne garantuje „ozbiljnost namjere investitora“ kako to Čarapić vidi

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tvrdi da bi se amandmanima koje je predložio poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić investitorima omogućilo da nakon godina skoro besplatnog korišćenja, državnu imovinu prevedu u svoje vlasništvo bez tendera i javnog nadmetanja.

Čarapić je u proceduru predao dva amandmana na izmjene Zakona o državnoj imovini kojima se propisuje da svi investitori koji zakupe državno zemljište odlukom Skupštine na periode do 90 godina, moći će da preprodaju i na druge načine otuđe objekte koje izgrade na tom zemljištu.

Iz MANS-a poručuju da trajanje zakupa od 90 godina nikako ne garantuje „ozbiljnost namjere investitora“ kako to Čarapić vidi u obrazloženju prvog amandmana.

„Ako ništa drugo, zakup od 90 godina je nekadašnjim strateškim innvestitorima omogućavao da smiješne godišnje rente dođu u posjed najvrijednih lokacija na našoj obali. Sada, ovim amandmanom bi im se omogućilo da, nakon godina skoro besplatnog korišćenja, državnu imovinu prevedu u svoje vlasništvo bez tendera i javnog nadmetanja“, rekli su iz MANS-a.

Poručuju da suprotno javno iskazanoj podršci tužilaštvu, ovim izmjenama se ta institucija uskraćuje za direktan pristup informaciji o prodaji državne imovine.

„Zaista je teško razumjeti ovakvu namjeru predlagača imajući u vidu zaista bogatu istoriju korupcionaških ugovora o prodaji državne imovine. Ako je motiv za ovo pretpostavka da ih više kao takvih neće biti, on je naivan i neutemeljen, a iznad svega se kosi sa dobrim praksama transparentnosti i vladavine prava. Umjesto interesovanja za to šta je do sada urađeno sa dokumentacijom koja je dostavljana tužilaštvu, poslanici PES-a problem pokušavaju da riješe tako što će uskratiti pristup ugovorima“, rekli su iz MANS-a.

ističu da je ovakve amandmane potrebno povući i predložiti rješenja koja će unaprijeđivati, a ne smanjivati prostor za transparentnost i odgovornost u raspolaganju državnom imovinom.

Foto: Mans

NIKŠIĆ PROGNOZA