Lukač direktor Uprave za željeznice, iako je kažnjen za ugrožavanje saobraćaja

Za novog direktora Uprave za željeznice Vlada je danas izabrala donedavnog direktora Sektora za upravljanje i reagulisanje saobraćaja u Željezničkoj infrastrukturi Denisa Lukača, iako je Željeznička komisija utvrdila njegovu odgovornost u incidentu sa lokalnim putničkim vozom od 23. aprila 2021. na dijelu pruge između Bratonožića i Bioča.

Komisija je utvrdila da je više zaposlenih u Željezničkoj infrastrukturi i Željezničkom prevozu tog dana postupalo mimo zakonskih propisa, zbog čega je bila ugrožena bezbjednost saobraćaja, kao i da je Lukač usmeno naredio podređenim radnicima da pokrenu voz suprotno propisima i prije nego što je prvostepena komsija došla da utvrdi čenjenično stanje. Lukač je zbog ovog incidenta kažnjen sa umanjivanjem plate za tri mjeseca po 20 odsto. Neposredno prije izricanja mjere smjenjen je sa mjesta direktora sektora.

Lukač je nakon toga negirao odgovornost za taj incident, kao i da nije mogao da se brani pred komisijom jer mu je bilo uskraćeno pravo na advokata.

Tada osnovane druge komisije za provjere zloupotreba u željezničkim kompanijama otkrile su i druge nepravilnosti koje se odnose na Lukača – od prvog zapošljavanja na Željeznici do posljednjih imenovanja.

Završio je Fakultet za menadžment u saobraćaju koji se nalazio u mjestu Donje Luge kod Berana. Komisija je, kako su naveli, utvrdila frapantan podatak, da se ispiti na tom fakultetu poklapaju sa manje od 10 odsto sa ispitima na željezničkom smjeru Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kao i da je to neodgovarajuća kvalifikacija za rad na željeznici i da nije ni mogao polagati stručne ispite u firmi.

Takođe se navodi da je dva puta obavio pripravnički staž, da nekoliko članova komisije pred kojom je polagao ispite za stručne kvalifikacije na željeznici nisu imali pravo da budu u tim komisijama, da je otpravnik poslova pod nadzorom bio na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima – što je nezakonito, da su u njegovom slučaju i teorijski i praktični dio ispita sprovedeni na nezakonit način,… zbog svega toga komisija je tražila da mu se poništi stručni ispit.

Izvor, foto: Vijesti

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA