Luka Budva preko suda dobija struju?

Javno preduzeće „Morsko dobro“ obratiće se Zaštitniku imovinsko-pravnih odnosa i Osnovnom sudu u Kotoru kako bi dobili struju za luku Budva.

Iz tog preduzeća su za „Dan“ pojasnili da preko zahtjeva upućenog CEDIS-u nije moguće da se priključe na elektromrežu u roku kraćem od dvije do tri sedmice, zbog čega će se obratiti Osnovnom sudu u Kotoru kako bi dobili privremenu mjeru zbog ugroženosti javnog interesa i bezbjednosti građana. Ukoliko dobiju privremenu mjeru od Osnovnog suda tokom današnjeg dana, odmah bi mogli da od CEDIS-a traže da ih priključi na mrežu.

Kako su podsjetili, luku Budva su preuzeli 1. juna i od tada su bez električne energije. Nakon što su saznali da su isključeni sa mreže, odmah su se obratili CEDIS-u, ali njihove procedure za priključenje nisu jednostavne, zbog čega i nisu priključeni do sada.

– JP „Morsko dobro“ je predalo zahtjev CEDIS-u za priključenje, koji je nepotpun, a da bi bio potpun, potrebno je prikupiti puno dokumentacije, usključujući i dva projekta, za šta su potrebne dvije do tri sedmice. Pošto ne možemo da čekamo toliko jer su ugroženi javni interes i bezbjednost građana, s obzirom da je i dio šetališta bez rasvjete, ići ćemo ka Zaštitniku i Osnovnom sudu i preko instituta privremene mjere omogućiti CEDIS-u da pristupi priključenju luke Budva na mrežu – kazali su „Danu“ iz „Morskog dobra“.

Istakli su da ne mogu da se ogriješe o zakon, a hoće da riješe problem.

– Neodrživo je da čekamo kraj procedure, a ne možemo da kršimo zakon. Luka Budva ne može ostati nekoliko sedmica bez struje – ističu iz „Morskog dobra“.

Kako su dodali, odlučili su da se obrate Zaštitniku i Osnovnom sudu nakon što im je iz CEDIS-a jasno rečeno da ne mogu da ih priključe na mrežu bez potpune dokumentacije. Optimistični scenario je da tokom današnjeg dana dobiju privremenu mjeru i da odmah pošalju zahtjev CEDIS-u za priključak.

„Dan“ je juče informisao javnost da je luka Budva ostala bez struje, odnosno da ju je privatni vlasnik trafostanice na koju je bila priključena isključio sa mreže. Iz CEDIS-a su pojasnili da je u pitanju trafostanica „Zeta filma“, čiju polovinu kapaciteta koristi „Zeta film“, a drugu polovinu CEDIS.

Iz CEDIS-a su pojasnili da se priključak objekta, odnosno električnih instalacija korisnika, na distributivni sistem sastoji od spoljašnjeg priključka, koji je u nadležnosti CEDIS-a, i unutrašnjeg priključka, koji je u nadležnosti korisnika. Mjesto razgraničenja je mjerno mjesto, odnosno priključni mjerni ormar (PMO). Sa stanovišta CEDIS-a, korisnik se smatra priključenim ako su priključne kleme u PMO pod naponom. Elementi sistema (kablovski vodovi) koji povezuju PMO sa instalacijama korisnika predstavljaju unutrašnji priključak i u isključivoj su nadležnosti korisnika.

– Instalacije dokova su trenutno bez napona. U svrhu priključenja instalacija dokova registrovano je mjerno mjesto, koje se nalazi u trafostanici TS-O 10/0,4 kV „Stari Grad II“, koje je ispravno i funkcionalno i sa njega bi trebalo da budu priključene instalacije dokova. Prethodni koncesionar luke Budva, kompanija Dukley Marina, za vrijeme upravljanja lukom instalacije dokova, bez pribavljene saglasnosti CEDIS-a, priključio je preko mjernog mjesta registrovanog na „Zeta film“. S obzirom na to da je navedena promjena mjesta priključenja realizovana preko unutrašnjih instalacija korisnika, CEDIS u to nije imao uvid. CEDIS je o beznaponskom stanju na dokovima luke obaviješten 1. juna i tom prilikom je utvrđeno da su dokovi isključeni sa unutrašnjih instalacija postojećeg korisnika („Zeta film“), odakle su bili priključeni u prethodnom periodu. Tom prilikom su predstavnici novog upravitelja luke upoznati sa tehničkim uslovima koje je potrebno ispuniti da bi se priključio napon na instalacijama dokova – kazali su iz CEDIS-a.

Foto: Vuk Lajović/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA