Leković o projektu „Maljevik: „Slučajne greške“ DPS-a mogu koštati građane 75 miliona

Nakon više godina odugovlačenja, investitor „Sonuba Montenegro“ je početkom godine napokon isplatio 20 miliona Opštini Bar po obavezi za naknadu za komunalno opremanje zemljišta za projekat „Maljevik“.

To je, kako kaže poslanik Demokrata Momčilo Leković, rezultat snažnog pritiska javnosti koji je godinama vršen, a u čemu je i on učestvovao kao odbornik u lokalnom parlamentu, gdje se godinama zalagao da se ova presuda izvrši.

No, to nije kraj peripetija vezanih za projekat koji građani Crne Gore čekaju od 2010. godine. Naprotiv. U međuvremenu je „Maljevik“ postao i predmet interesovanja Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

• Šta je nakon toga urađeno na ovom projektu?

– Taman kada smo pomislili da je Gordijev čvor konačno raspetljan, da je sve spremno za početak, te da će konačno početi realizacija projekta, u martu, na javnoj raspravi u Baru povodom Prostornog plana Crne Gore, predstavnik investitora je informisao prisutne da ne mogu da grade jer je dio njihove imovine odlukom iz 2021. godine obuhvaćen zaštićenim prirodnim dobrom parkom prirode „Katič“. Opština Bar bila je upoznata s ovim pitanjem tokom javne rasprave o spornoj odluci 2021. godine od strane tadašnjeg Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim je rukovodio ministar Ratko Mitrović, ali, kako piše u dokumentaciji koju mediji posjeduju, nije dala nikakve sugestije za obuhvat područja „Katič“.

• Šta se tu, po Vama, dogodilo?

– Ako je već nadležno ministarstvo napravilo propust donoseći ovakvu odluku o proglašenju zaštićenog područja park prirode „Katič“, a na osnovu koje investitor ne može da gradi jer je dio zemljišta predviđen za investiciju uvršten u zaštićeno područje, kako to da druga strana u projektu, odnosno Opština Bar, u čijoj kući se i održavala javna rasprava, nije uočila propust i ukazala na grešku?

S druge strane, investitor saopštava da su od 2007. do danas u projekat „Maljevik“ uložili skoro 75 miliona eura, da državi ne duguju nijedan cent i da Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom uredno plaćaju naknadu za korišćenje morskog dobra po ugovoru iz 2008. godine. Zemljište je kupljeno 2007. godine za 32,5 miliona eura, a investicija je vrijedna najmanje pola milijarde. Istovremeno, „Sonuba“ je s „Morskim dobrom“, u skladu s kupoprodajnim ugovorom i tenderskim uslovima, zaključila dugoročni ugovor o zakupu dodatnih 104.196 metara kvadratnih radi kompletiranja lokacije.

Kažu i da je lokacija Maljevik kao krajnje južna tačka na volšeban način uključena u zahvat područja parka prirode „Katič“. Drugim riječima, investitor nam sada saopštava da smo vjerovatno ostavljeni na njegovu milost i nemilost i da ima sve argumente i mogućnosti da od države Crne Gore i Opštine Bar potražuje naknadu štete, koja može biti i znatno viša od 75 miliona eura.

• Da li na osnovu ponašanja investitora može da se izvuče zaključak da je riječ o ustaljenoj šemu po kojoj su u periodu do avgusta 2020. povlašćeni investitori izvlačili novac od države Crne Gore sklapanjem ugovora koje nisu ni namjeravali da sprovedu?

– Otvoreno sumnjam da do ovih propusta nije došlo baš „slučajnom greškom“, te da je vrlo vjerovatno nečija namjera bila da ponovo zaustavi projekat Maljevik i da pritom investitora stavi u pol poziciju kada je u pitanju ugovorni odnos i eventualna arbitraža. Da li je dio toga paketa i iznenadna naplata 20 miliona eura, to zaista ne znam, ali sve ono što se dešavalo u ovom slučaju u protekle skoro dvije decenije opominje nas i upozorava na oprez.

SDT da ispita sve okolnosti slučaja „Maljevik“

• Da li se može dogoditi da projekat „Maljevik“ završi kao projekat „Montrose“, na međunarodnoj arbitraži, gdje bi investitor zahtijevao milionski iznos da osnovu odštete?

– Investitor je još prošle godine protiv Opštine Bar podnio tužbu za naknadu štete kojom potražuje više desetina miliona eura. Koliko sam upoznat, nadležno ministarstvo radi aktivno na rješavanju nastalog problema, a da li će to biti dovoljno, odnosno da li će Crna Gora izaći iz ovoga bez posljedica i štete, pokazaće vrijeme, a zavisiće vjerovatno od sljedećih poteza investitora. Bilo kako bilo, pozivam SDT da ispita sve okolnosti, dokaze i činjenice kako bi se na vrijeme utvrdila odgovornost, odnosno spriječila dalja šteta.

foto: Demokrate

NIKŠIĆ PROGNOZA