Leković: Napravljen propust i Maljevik po ko zna koji put zakočen, vlasnik propustom nije informisan o javnoj raspravi

Lokalitet na kojem je planirana realizacija projekta „Maljevik“ nalazi se u području zaštićenog prirodnog dobra – Park prirode “Katič”, a tokom javne rasprave koja je prethodila zaštiti ovog područja o istoj nije informisan investitor i vlasnik parcela „Sonuba Montenegro“, što je obavezno i propisano Zakonom o zaštiti prirode.

To se navodi u odgovoru koje je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine uputilo poslaniku Demokrata i odborniku u Skupštini Opštine Bar, Momčilu Lekoviću.

Leković je pitao ministra Janka Odovića o rješavanju eventualnih problema i zastoja koji usporavaju realizaciju ovog turističkog projekta ili ga u konačnom mogu potpuno ugroziti. Predstavnica investitora kazala je početkom godine da je problem što je firma vlasnik dijela parcele koji je proglašen prirodnim dobrom, i da će, ako se to ne riješi, tražiti naknadu štete.

U odgovoru Lekoviću iz ministarstva su kazali da je ovaj lokalitet stavljen pod zaštitu na osnovu Studije zaštite koju je izradila Agencija za zaštitu životne sredine, donošenjem Odluke o proglašavanju zaštićenog područja Park prirode „Katič“.

Leković kaže da je provjerom utvrđeno da Sonuba Montenegro tokom sprovođenja Javne rasprave za Predlog odluke i Studije zaštite, nije obaviješten o postupku, kao vlasnik predmetne lokacije, a što je kao obavezno propisano Zakonom o zaštiti prirode, s obzirom nije naveden u Studiji zaštite kao vlasnik, već Opština Bar.

„Ovdje se postavlja pitanje, kako je moguće da tokom Javne rasprave niko, a tu naročito mislim na Opštinu Bar, nije uočio navodni ,,propust” u vezi sa vlasništvom desetak predmetnih parcela s obzirom da se ovdje ne radi o minornom projektu, već višemilionskoj investiciji koja je aktuelna skoro dvije decenije i za koju su svi znali i bili dužni da znaju, pri čemu naročito mislim na opštinske i državne institucije“, pitao je Leković.

On kaže da su ga službenici Agencije u neformalnom razgovoru informisali da su sporne parcele prema podacima iz katastra bile su označene kao vlasništvo Opštine Bar, te da ostaje nejasno kako su preko noći označene kao privatne.

Nakon uočenog propusta održana su dva sastanka u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera organizovana dva sastanka sa predstavnicima “Sonuba Montenegro” i Agencije.

„Na istima je zaključeno da je najbolja opcija da predstavnici “Sonuba Montenegro” i Agencije, kroz direktnu komunikaciju oko realizacije projekta “Maljevik”, pokušaju iznaći rješenje kojim bi se omogućilo sprovođenje istog, a pritom očuvao biodiverzitet, Natura 2000 staništa i vrste koje se štite po osnovu Direktiva EU, kao vrijednosti zbog kojih je i zaštićeno predmetno područje“, kazao je Leković.

Iz ministarstva u odgovoru Lekoviću ističu da imajući u vidu značaj zaštićenih morskih područja kako na nacionalnom tako i međunarodnom nivou, te već stečeni integritet Crne Gore u Mediteranu i šire na polju zaštite morskog ekosistema, smatraju da je potrebno iskazati spremnost obje strane kako bi se ovaj problem prevazišao, pri čemu predlažu da se uzimajući značaj područja obuhvata projekta sa aspekta prirodnih vrijednosti sa jedne strane i nespornog prava investitora sa druge strane, u direktnoj komunikaciji, dođe do predloga varijantnog rješenja za izvođenje projekta, koje će biti kompatibilno sa režimima zaštite ovog prostora.

„Iskreno se nadajući da će do kompromisnog rješenja ubrzo doći, ne mogu da se otmem utisku da projekat „Maljevik” po ko zna koji put u poslednjih desetak godina stoji „zakočen” i to ponovo usljed navodnog „propusta” koji u ovom slučaju investitora vjerovatno abolira svake krivice, a državu stavlja u jako nepovoljan položaj i čini je odgovornom za eventualnu štetu koja može usljed ovog zastoja nastati. Možda bi ovaj moj utisak mogao da provjeri i Specijalno državno tužilaštvo (SDT)“, poručio je Leković.

foto: Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA