Krulanović: Raditi na promociji i značaju akreditacije

Akreditacija je jedno od prepoznatih sredstava za kreiranje predvidivog poslovnog ambijenta, pri čemu svi zainteresovani moraju raditi na njenoj promociji i značaju, ocijenila je direktorica Akreditacionog tijela, Anita Krulanović.

Ona je kazala da se kroz međusobno priznavanje sistema akreditacije, stvaraju preduslovi za uklanjanje tehničkih barijera u trgovini.

“Naša dostignuća u tom smislu predstavljaju podršku regionalnoj ekonomskoj integraciji i jačanju povjerenja u crnogorske institucije infrastrukture kvaliteta i privredne subjekte. Primjetno je da u posljednje vrijeme mnoge organizacije pokazuju interesovanje za akreditacijom, jer na taj način povećavaju konkurentnost na tržištu, zadržavaju stečene klijente i dobijaju veće mogućnosti za učešćem na tenderima u zemlji i inostranstvu”, rekla je Krulanović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Akreditacija, kako je navela, razvija povjerenje u usluge akreditovanih laboratorija, sertifikacionih i kontrolnih tijela, koje proizvodima, ljudima i uslugama daju „međunarodni pasoš za trgovinu”.

“Prema riječima ministra finansija, Novice Vukovića, cilj Vlade je kreiranje predvidivog poslovnog ambijenta koji afirmiše jednake uslove i mogućnosti svim učesnicima tržišne utakmice, a mi smatramo da je akreditacija jedno od prepoznatih sredstava za kreiranje upravo takvog ambijenta. Sve zainteresovane strane moraju raditi na promociji i značaju akreditacije”, kazala je Krulanović.

Prema njenim riječima, potrebno je stvoriti proevropsku klimu, da sva tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, bilo to zakonom prepoznato kao neophodno ili ne, trebalo bi da svoju tehničku kompetentnost potvrde akreditacijom što je uostalom i “zapadni trend”.

Ona je na pitanje u kojoj mjeri je značaj i doprinos koji pružaju organizacije infrastrukture kvaliteta prepoznat u društvu i od donosioca odluka, odgovorila da na osnovu dostupnih informacija, smatra da su sve institucije infrastrukture kvaliteta na veoma zavidnom nivou operativnosti i kompetentnosti, te kao takve mogu biti pozitivan primjer drugim nacionalnim institucijama i organizacijama.

Akreditaciono tijelo Crne Gore potpisalo je sporazum sa Evropskom kooperacijom za akreditaciju.

“Potpisivanjem EA MLA sporazuma ATCG je između ostalog dalo svoj puni doprinos aktuelnim pretpristupnim pregovorima u okviru pregovaračkog Poglavlja 1 – Sloboda protoka robe. Ministarstava i ATCG, u okviru svojih nadležnosti uvažavajući zajedničke interese a u cilju unapređenja saradnje i razvoja sistema akreditacije u Crnoj Gori, naročito za potrebe sprovođenja tehničkih propisa kao i razmjene informacija o postupcima akreditacije u svrhu imenovanja, ovlašćivanja i drugih pitanja povezanih sa sprovođenjem tehničkih propisa, tijesno sarađuju”, navela je Krulanović.

ATCG ostvaruje, kako se dodaje, veoma dobru saradnju sa svim institucijama infrastrukture kvaliteta, koja se između ostalog realizuje kroz zajedničke nacionalne i regionalne projekte namijenjene jačanju infrastrukture kvaliteta u Crnoj Gori. Pored toga, devet laboratorija nacionalnog Zavoda za meteorologiju akreditovano je od ATCG.

Ona je objasnila da potpisivanje EA MLA Sporazuma znači formalno priznanje da Akreditaciono tijelo Crne Gore stoji rame uz rame sa drugim akreditacionim tijelima razvijenih država članica EU. Takođe, potpisivanje EA MLA sporazuma znači i priznanje da je uspostavljeni sistem akreditacije u Crnoj Gori ekvivalentan i na istom nivou sa sistemima akreditacije u drugim državama članicama EU, odnosno da je postao dio jedinstvenog evropskog sistema akreditacije koji se ostvaruje pod okriljem Evropske kooperacije za akreditaciju (EA).

“Potpisivanjem EA MLA Sporazuma ostvaruje se i dodatno povjerenje kod korisnika usluga i krajnjih potrošača u rad naših akreditovanih tijela, jer se njihovi izvještaji i sertifikati mogu prihvatiti sa istim stepenom povjerenja kao oni koje izdaju tijela za ocjenjivanje usaglašenosti širom EU. Organi državne uprave mogu sa većim stepenom povjerenja delegirati dio svojih nadležnosti našim akreditovanih tijelima putem njihovog ovlašćivanja ili imenovanja za potrebe sprovođenja javnih politika koje se odnose na bezbjednost i zdravlje građana, monitoring i zaštitu životne sredine, zaštitu potrošača i slično”, navela je Krulanović.

Akreditaciono tijelo Crne Gore je potpisivanjem EA MLA Sporazuma, u domenu svojih nadležnosti, dalo puni doprinos procesu evropskih integracija Crne Gore, a posebno vezano za pregovaračko Poglavlje 1, Sloboda kretanja robe, gdje se očekuje da sve nacionalne institucije infrastrukture kvaliteta, pa samim tim i Akreditaciono tijelo Crne Gore, dostignu zahtijevani nivo operativnosti i kompetentnosti.

Krulanović je rekla da, bez obzira na velike izazove, napore i angažovanje koje su zaposleni u ATCG morali uložiti da bi se došlo do ostvarivanja jednog tako velikog dostignuća kao to je potpisivanje EA MLA sporazuma, njihova osnovna djelatnost koja se odnosi na akreditaciju tijela za ocjenjivanje usaglašenosti je tekla nesmetano.

“Ono što nas posebno raduje je da je u našem javnom registru akreditovanih tijela upisana još jedna medicinska laboratorija, tako da sada pored laboratorija Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica imamo i prvu akreditovanu privatnu medicinsku laboratoriju koja posluje u okviru PZU Poliklinika Standard Bar”, kazala je Krulanović.

Tokom prošle godine takođe je realizovan značajan broj nadzornih i ponovnih ocjenjivanja akreditovanih tijela za ocjenu usaglašenosti, a od kojih su neka uključivala i proširenje prethodno dodijeljenog obima akreditacije. Na polju međunarodne saradnje, u toku prošle godine Akreditaciono tijelo Crne Gore je nastavilo da ispunjava sve obaveze koje proističu iz punopravnog članstva u EA i pridruženog članstva u ILAC.

Takođe, pored veoma dobre i intenzivne bilateralne saradnje sa nacionalnim akreditacionim tijelima susjednih država, ATCG je u novembru prošle godine potpisalo Sporazum o bilateralnoj saradnji sa nacionalnim akreditacionim tijelom Turske – TURKAK.

“Akreditacija je na međunarodnom nivou prepoznata i prihvaćena kao trenutno najprihvatljiviji i najpouzdaniji način za potvrđivanje kompetentnosti tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, a čime se posredno obezbjeđuje da njihovi nalazi budu relevantni i pouzdani”, navela je Krulanović.

U savremenom svijetu se u mnogim društvenim i privrednim sferama, počevši od bezbjednosti hrane, zdravstvene zaštite, zaštite bezbjednosti građana, zaštite životne sredine, industrije, građevine, energetike akreditacijom potvrđuje integritet i tehnička kompetentnost organizacija koje ispitivanjem, kontrolisanjem, sertifikacijom, verifikacijom i validacijom ocjenjuju usaglašenost proizvoda, procesa ili usluga sa zahtjevima standarda i drugih odnosnih normativnih dokumenata.

“U Crnoj Gori trenutno imamo 40 akreditovanih tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, od čega je 24 laboratorija za ispitivanje, dvije laboratorije za kalibraciju, tri medicinske laboratorije, pet kontrolnih tijela i šest sertifikacionih tijela (tri sertifikaciona tijela za proizvode i tri sertifikaciona tijela za sisteme menadžmenta)”, zaključila je Krulanović.

Foto: Glasnik PKCG/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA