Krnić: Nova zaduživanja vode slomu javnih finansija

Nedostižna obećanja i nova zaduživanja neće moći dovijeka i u krajnjem vode slomu javnih finansija, saopštio je član Preokreta, Mirza Krnić.

“Nadam se da tog scenarija ipak neće doći, ali se pitam da li bi nas političari i tada ubjeđivali kako je to ustvari dobro za nas”, pitao je Krnić.

Prema njegovim rječima, živimo izopačenu realnost, gdje nemamo ni vizije kako društvo treba da izgleda, niti odgovornosti zbog neispunjenih obećanja i promašenih strategija razvoja.

“Tako danas živimo stalna zaduženja, pa nas više ne iznenaďuje da Ministarstvo finansija hrli ka novom kreditu, za koji obećavaju da će se koristiti za razvojne projekte, a ne troškove državnog aparata”, rekao je Krnić.

On je podsjetio da je sadašnji premijer, Milojko Spajić, zadužio državu 750 miliona EUR krajem 2020. godine.

“Tada je obećavao isto što i danas – da će se sredstva koristiti za kapitalni budžet, a ne potrošnju. Suvišno je govoriti da nijedna fabrika nije otvorena, a nema nikakvih naznaka o pokretanju proizvodnje i realne ekonomije”, naveo je Krnić.

On je dodao da investicije koje je Spajić obećavao sa pozicije ministra više niko ne pominje.

“Ušli smo u zonu fasadne politike, gdje se političari samo takmiče ko će veće obećanje da da, bez ikakvog uporišta u realnosti. To ima svoj rok trajanja, ali kada ste na poziciji vlasti, može biti jako opasno po finansije države”, zaključio je Krnić.

Foto: Preokret

NIKŠIĆ PROGNOZA