Kristalina Georgijeva ponovo izabrana za izvršnu direktoricu MMF-a

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izabrao je Kristalinu Georgijevu za izvršnu direktoricu te globalne finansijske institucije u novom petogodišnjem mandatu.

„Georgijeva, koja je bila jedini kandidat za tu funkciju, nastaviće da obavlja dužnosti direktorice nakon što se njen sadašnji mandat završi 30. septembra ove godine“, saopštio je MMF.

Odluka Izvršnog odbora donijeta je konsenzusom, prenosi Tanjug.

Izvršni odbor je pohvalio snažno i agilno rukovođenje Georgijeve tokom njenog sadašnjeg mandata, ističući da je predvodila odgovor MMF-a na globalne ekonomske šokove.

Izvršni odbor je pozdravio i fokusiranje Georgijeve na pitanja makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Georgijeva je zahvalila Izvršnom odboru na ukazanom povjerenju i podršci i istakla da za nju predstavlja čast da nastavi da vodi tu finansijsku instituciju.

Georgijeva vodi MMF od 2019. godine, a tokom njenog mandata, ta institucija je pomagala zemljama koje su se suočile sa finansijskim poteškoćama tokom pandemije koronavirusa, kao i zbog rata u Ukrajini.

Prema decenijama starom sporazumu između Evrope i Amerike, na čelu MMF-a je državljanin neke evropske zemlje, a na čelu Svjetske banke (SV) državljanin Amerike.

Foto: MMF

NIKŠIĆ PROGNOZA