Kostić: “Siva lista” direktan udar na standard građana

Pojavljivanje Crne Gore na „Sivoj listi“ Finansijske akcione radne grupe značilo bi direktan udar na standard građana, budući da je naša ekonomija u velikoj mjeri zavisna od stranih investitora, rekao je za Adria Televiziju ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Komitet eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma MANIVAL i Finansijska akciona radna grupa FATF, posljednju evaluaciju u Crnoj Gori sproveli su početkom marta tekuće godine. Utvrđeno je da naša država nije ispunila sve zahtjeve, kao što su donošenje odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa.

To će, potencijalno, kazao je Kostić, Crnu Goru staviti na „Sivu“ listu, što bi imalo ozbiljne posljedice po ekonomiju.

„Crna Gora je zemlja koja je zavisna od od strane akumulacije. Mi stalno više trošimo nego što proizvodimo, odnosno više trošimo nego što smo u stanju da uštedimo ili akumuliramo i onda smo upućeni na stranu akumulaciju. Danas je priliv stranih investicija od životne važnosti. Ne možemo realizovati ekonomski i drugi razvoj bez stranih investicija”, naveo je on.

Pojavljivanje na „Sivoj“ listi, dodaje, okarakterisaće zemlju kao nesigurnu za buduće investitore.

„Prvo i osnovno pravilo je da investicija bude sigurna, i da je realizovana za namjenjene svrhe. Nijedan strani investitor ne želi da bude označen kao neko ko investira u zemlju gdje se pravila za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma ne primjenjuju…. Onda se dešava da vi imate slabiji priliv kapitala, sa tendencijom da se investiranje svede na minimum”, navodi Kostić.

Ističe da ukoliko se to desi, ionako krhka makroekonomija naše države bila bi podložna dodatnom urušavanju.

„Onda se to uvijek reflektuje u krajnjem na građane. Krajnja konsenkvenca je na životni standard”, navodi on.

Iako su investitori u ovom trenutku suštinski važni za dalji razvoj, država treba da radi na osnaživanju sopstvene ekonomije, kako bi smanjili zavisnost od stranog kapitala, navodi Kostić.

„To bi trebao da bude krajnji cilj svih ekonomskih politika svake zemlje, odnosno da budete što više samostalni… Ne treba da gradimo rezistenciju zbog toga što se bojimo da će nas neko kazniti zato što ne sprovodimo određene civilizacijske tekovine, već da bi izgradili bolju ekonomsku poziciju u budućnosti”, dodaje se.

Foto: Adria

NIKŠIĆ PROGNOZA