Korisnici srazmjernih penzija prepušteni sami sebi

Korisnici srazmjernih penzija i dalje žive daleko ispod granice dostojnog života, a čak ni nedavni paketi pomoći koje je Evropska unija opredijelila Crnoj Gori nisu ih prepoznali kao ugroženu kategoriju stanovništva.

Koliko je život ove kategorije crnogorskih građana otežan rastom inflacije i neusklađivanjem njihovih primanja vjerovatno je nepoznat većini stanovnika, s obzirom da većini njih, od oko 11.000, koliko ih prema zvaničnim podacima ima u Crnoj Gori, zbir penzija iz bivših jugoslovenskih republika ne dolazi čak ni do minimalne penzije, koja u Crnoj Gori trenutno iznosi oko 260 eura.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja „Danu“ su kazali da su u sklopu paketa podrške koji je EK dodijelila Crnoj Gori predviđena sredstva za isplatu jednokratne pomoći za korisnike najniže penzije, korisnike privremene naknade kod Fonda PIO, korisnike materijalnog obezbjeđenja boraca i korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice.

– Dakle, što se tiče korisnika prava iz sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, samo su korisnici najnižeg iznosa penzije (259,95 eura) i korisnici privremene naknade dobili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 150 eura. Korisnici srazmjernih penzija ostvarenih primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, nijesu bili obuhvaćeni ovim paketom pomoći iz razloga što je za ovu kategoriju korisnika potrebno dokazati da iznos crnogorske srazmjerne penzije, skupa sa penzijom iz inostranstva, ne prelazi iznos najniže penzije, pri čemu Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore ne raspolaže podatkom o visini penzije koju korisnik ostvaruje u drugoj državi ugovornici – pojasnili su iz ministarstva.

Naime, kako su u više navrata isticali iz Fonda PIO, ne postoji mogućnost razmjene informacija između fondova bivših jugoslovenskih država o iznosu koji svaki od njih isplaćuje, a u zakonima o penzijskom i invalidskom osiguranju svake države je navedeno da se granica minimalne penzije ne odnosi na srazmjerne penzije ostvarene primjenom međunarodnih ugovora.

Takozvani srazmjerni penzioneri su penzioneri koju su pravo na penziju stekli objedinjujući radni staž koji su imali iz dvije ili više bivših jugoslovenskih republika, na osnovu međudržavnih ugovora. Penzioni fond svake države je izračunao iznos penzija koji treba da im isplućuje za radni staž koji su imali na njenoj teritoriji.

Finansijskim sporazumom kojim je na raspolaganje stavljena prva tranša od 27 miliona eura od ukupno dodijeljenih 30 miliona direktne budžetske podrške Evropske komisije (EK) Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize isplaćena je podrška penzionerima i drugim korisnicima socijalnih naknada, a u tu svrhu isplaćeno je oko 8,5 miliona eura.

Usklađivanje penzija narednih dana

Penzioneri u Crnoj Gori, kojih ima preko 100.000, narednih dana saznaće tačan iznos narednog usklađivanja naknada koje je predviđeno da bude isplaćeno u junu. Zakonom o obračunu penzija predviđeno je da se penzije usklađuju tri puta godišnje, odnosno u januaru, maju i septembru. Prethodno usklađivanje penzija, u januaru ove godine, naknade je uvećalo za 2,5 odsto, pa je najniža penzija iznosila oko 260 eura, što je izazvalo nezadovoljstvo najstarijih sugrađana, koji zagovaraju da najniža penzija iznosi oko 350 eura.

Izvor: Dan

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA