Konjević: Poslodavci sa svojim zaposlenim stvaraju vrijednost i utiču na kreiranje budžeta

Potrebno je da svaka nova Vlada dograđuje, radi na boljem i pozitivnijem poslovnom ambijentu koji bi ojačao poziciju poslodavaca ali i učinili uslove za poslovanje na tržištu fleksibilnijim i prilagodljivijim za same poslodavce, kazao je generalni sekretar Crnogorskog udruženja poslodavaca Raško Konjević, gostujući u emisiji “Na kraju dana” na TV E.

“U Crnogorskom udruženju posladavaca volimo da kažemo, mi u Vladi i sindikatima vidimo partnere. Zato što su Vlada, sindikati i poslodavci tri elementa socijalnog dijaloga. Zadatak Vlade nije da se miješa u tržište, već da stvori regulatorni okvir pogodan za poslodavce”, kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, za poslodavca je najvažnije da ima stabilan i predvidiv poreski sistem od same visine poreske stope.

“Za poslodavce je važno da im Vlada na vrijeme najavi ako ulazi u izmjene poreskih zakona. Dakle, da izmjena poreskih zakona ne zatekne poslodavce. Zato je bitan dijalog između Vlade i poslodavca”, jasan je Konjević.

On se osvrnuo i na mlade koji  po završetku studija žele da se zaposle u državnim firmama, a to je nešto što treba mijenjati, jer su poslodavci u posljednje vrijeme često potpuno nezasluženo etiketirani.

“Od 240 hiljada zaposlenih, njih oko 180-190 hiljada radi kod crnogorskih poslodavaca. Poslodavci imaju neizmjernu želju da kroz jedan adekvatan odnos sa svojim zaposlenim, čuvaju ih, edukuju, jer bez njih nema uspjeha nijednog poslodavca”, ocijenio je Konjević.

Konjević se osvrnuo na povećanje zarada i smatra da nema povećanja bez povećanja produktivnosti. Međutim dolazak do toga je, prema njegovim riječima, znatno kompleksnije nego što izgleda.

“Stalno se vraćamo na regulatorni okvir ili ambijent koji stvara Vlada za vođenje i kreiranje biznisa. To je izuzetno važno da bi smo mogli da imamo ambijent u kojem će kroz poslovne rezultate i povećanje produktivnosti doći do povećanja zarada. Bez tih uslova nije realno očekivato povećanje”, kazao je generalni sekretar Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Prema Konjeviću duži vremenski period postoji problem na našem tržištu rada, jer u Udruženju imaju konstantne zahtjeve za zapošljavanje ali se to se nemože popuniti sa onim što imamo u strukturi nezaposlenih na tržištu rada.

“Poledajte izazove koje ima turistička privreda ili izazove koje ima građevinski sektor. To je nešto što će morati sa Vladom da se rješava, kroz neku vrstu liberalizacije uvoza radne snage odgovarajućih profila ili kroz neke programe za zapošljavanje, jer veliki broj radnika sa specifičnim znanjima odlazi sa ovog tržišta, istakao je”.

Ono što bi bilo važno za Vladu ali i za društvo u cjelini da u kreiranju ekonomskih politika i odluka koje utiču na poslovno okruženje, jeste da integriše poslodavca i privredu, rekao je Konjević gostujući na TVE.

“Kreiranje zakona, kreiranje ekonomske politike, svoju refleksiju ima na poslodavca. Ukoliko je ona pozitivna, samim tim biće pozitivna i za Vladu i društvo. Ukoliko je ekonomska politika negativna za poslodavca, njihovi rezultati će biti lošiji, kroz manje plaćanje poreza budžet će biti manje izdašan za Vladu. Zato je važno da se poslodavci više integrišu u kreiranje ekonomske politike, od kad pravite budet do toga kada donosite ključne zakone”, kazao je Konjević.

Foto: CUP

NIKŠIĆ PROGNOZA