Kompletiran Registar podsticajnih mjera za investicije

Ministarstvo regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama, u saradnji sa grupom Svjetske banke (SB) i državnim institucijama, završilo je ažuriranje Registra podsticajnih mjera za investicije za ovu godinu.

Registar predstavlja sveobuhvatni pregled dostupnih finansijskih i nefinansijskih mjera podrške Vlade i državnih institucija, namijenjenih domaćim i stranim investitorima.

“Registar je primarno namijenjen preduzetnicima i sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, ali i zanatlijama i privatnom sektoru u cilju dobijanja informacija o podsticajnim mjerama za unapređenje privredne aktivnosti za ovu godinu”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Svrha kreiranja Registra podsticajnih mjera za investicije prepoznata je Akcionim planom Regionalne agende za reforme u oblasti investicija (RIRA), koja se sprovodi u okviru višegodišnjeg Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu (MAP REA).

Cilj Regionalne agende reformi u oblasti investicija je unapređenje atraktivnosti regiona Zapadnog Balkana za strane, ali i za regionalne investitore, čime bi se omogućio veći priliv investicija i ostvario veći stepen preduzetničke djelatnosti, trgovine, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Registar podsticajnih mjera za investicije za ovu godinu sadrži 61 podsticajnu mjeru različitih oblika.

“Ovi investicioni podsticaji targetiraju različite segmente ekonomije i sektore privredne djelatnosti. Ovdje se prvenstveno misli na finansijsku i nefinansijsku podršku, do poreskih i drugih fiskalnih podsticaja, odnosno olakšica. Finansijski i nefinansijski podsticaji se odnose na nabavku opreme, mašina, podsticaji poljoprivredi, nauci, sektoru turizma, podsticaji inovacijama i inovativnoj djelatnosti, održivom ekonomskom razvoju, kao i podsticaji za obnovljivu i hibridnu energiju”, rekli su iz Ministarstva.

Sa namjerom da se obezbijede dugoročni benefiti korišćenja podataka dostupnih u Registru, Ministarstvo ekonomskog razvoja će planski, i u koordinaciji sa resornim ministarstvima, javnim institucijama, nacionalnim fondovima i grupom SB, vršiti redovno godišnje ažuriranje registra kako bi potencijalni investitori, zainteresovane strane i javnost imali tačne i kompletne informacije u realnom vremenu, čime bi se dodatno podstakla investiciona aktivnost u Crnoj Gori.

Registar podsticajnih mjera za investicije biće ažuriran ukoliko dođe do bilo kakvih izmjena sadržaja i prema zahtjevu nosioca podsticajnih mjera.

Foto: Screenshot/MER

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA