Kiparska kompanija: Cilj nije zaštita kulturnih dobara, već zaustavljanje projekta zbog ličnih interesa

Kompanija KDP Promotion & Investments Limited reagovala je povodom teksta „Skočiđevojka i pod zaštitom države“.

KDP Promotion & Investments Limited je kiparska kompanija koja planira da na Skočiđevojci izgradi veliki turistički kompleks.

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti:

„Svjedoci smo da politi čki akteri i interesne grupe, u prethodnih nekoliko nedelja, vrše nezakonit pritisak nezapamćenih razmjera na administrativne organe, sa ciljem onemogućavanja razvoja našeg projekta. Upravo je i inicijativa, koja je podnijeta od strane Gradske arhitekte iz Budve, primjer nezakonitog uticaja, a njen stvarni cilj nije očuvanje kulturnog dobra, već isključivo onemogućavanja razvoja predmetnog projekta.

Da je stvarni cilj zaštita kasarne i tunela kao kulturnih dobara, ne bi ostali zapostavljeni preko tri decenije, a inicijativa ne bi bila podnijeta neposredno nakon objavljivanja informacije da je Glavni državni arhitekta pripremio Izvještaj o rezultatima ispitnog postupka u kojem je konstatovano da projekat u potpunosti zadovoljava sve urbanističke i zakonske kriterijume. Takođe, da je Gradsku arhitekticu zanimao tretman objekata i tunela za koje traži zaštitu, mogla je izvršiti uvid u naš projekat, pa bi se uvjerila da su predmetni objekti sa uvažavanjem tretirani i konzervirani. Cilj nije zaštita kulturnih dobara, već zaustavljanje projekta zbog ličnih interesa.

Mi apsolutno podržavamo svako legitimno i zakonsko djelovanje, ali ne i fingirane akcije koje prikrivaju stvarnu namjeru inicijatora, koja isijava iz djelovanja pojedinih političkih struktura, koje zastupaju interese vlasnika susjednih parcela, a koji imaju očigledan ekonomski interes u stopiranju projekta, jer su kupcima obećali da od gradnje našeg projekta neće biti ništa. Ovakvo djelovanje predstavlja očigledan primjer instrumentalizovanja organa uprave, za postizanje privatnih interesa.

Ne samo da je ovakvo djelovanje nezakonito, već je i štetno po samu Crnu Goru. Napominjemo, da smo kao investitori sa Kipra zaštićeni Bilateralnim Sporazumom o zaštiti investicija, i da ćemo, shodno predmetnom Sporazumu, imati mogućnosti da pred arbitražnim tribunalom potražujemo svu eventualnu štetu koja može nastati, ukoliko Država Crna Gora ne spriječi diskriminatorna i nezakonita djelovanja pojedinih interesnih grupa, koje za sada, uspješno sabotiraju proces razvoja projekta, koji je u potpunosti u skladu sa svim zakonskim i urbanističkim parametrima.

Na kraju, postavljamo pitanje nadležnom Ministarstvu i Vladi Crne Gore, da li se u Crnoj Gori primjenjuje zakon ili je pojedinim političkim i interesnim grupama dozvoljeno da zloupotrebljavaju institucije Crne Gore za promociju svojih interesa, a protivno zakonu i interesima države?“, piše u reagovanju kompanije KDP Promotion & Investments Limited.

Foto: KDP Promotion & Investments Limited

NIKŠIĆ PROGNOZA