Katić: Protiv smo svake promjene Zakona kojom se umanjuju prihodi lokalnim samoupravama

Opština Herceg Novi je još sredinom decembra iznijela stav da je protiv Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, svjesna da se time direktno smanjuju prihodi za razvoj grada, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić za RTHN.

Katić je kazao da ne bi ulazio u motive predsjednika države Jakova Milatovića zbog čega je odlučio da ne potpiše zakon, te da li je to bilo u skladu sa Ustavom ili ne.

„Ali kao čelnik primorskog grada imam odgovornost pred građanima da kažem da će Opština Herceg Novi uvjek biti protiv izmjena zakona kojima se smanjuju prihodi lokalnim samoupravama“, kazao je Katić.

Smatra da se ovom pitanju trebala posvetiti ozbiljna pažnja u periodu predlaganja izmjena i dopuna Zakona.

„Mislim da je u prethodnom periodu bilo potrebno uraditi bolju analizu kakav će efekat izmjene Zakona imati na razvoj primorskih i opština središnjeg regiona, a onda, na vrijeme, postići širi konsenzus po ovom pitanju. Lokalne samouprave su planirale budžete za 2024. godinu i u njemu računali iznose od 50 odsto ustupljenih prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica. Sve su to umanjenja koja će nanijeti dodatnu štetu gradovima koji su već u neravnopravnom položaju kada je riječ o raspodjeli sredstava iz državnog budžeta, a sa druge strane treba imati na umu da su upravo primorski gradovi nosioci razvoja cijele Crne Gore“, naglasio je Katić.

Kako je kazao, raduje najava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja da će lokalne samouprave dobijati 100% od poreza na promet nepokretnosti umjesto dosadašnjih 80 odsto, što bi, smatra on, nadomjestilo ovo smanjenje poreza na dohodak fizičkih lica.

„Takođe nas zabrinjava i dio koji je iznio potpredsjednik Vlade da lokalne samouprave, nepotpisivanjem ovog Zakona, neće moći da naplaćuju porez na promet nepokretnosti do njegovog ponovnog izglasavanja“, poručio je Katić.

Foto: Opština Herceg Novi

NIKŠIĆ PROGNOZA