Katić i Đurović potpisali Sporazum o saradnji

Zdravstvo, kultura, obrazovanje i turizam, ali i zajednički međunarodni projekti – centralne su oblasti saradnje definisane sporazumom koji su danas potpisali predsjednici opština Herceg Novi i Vrnjačka Banja, Stevan Katić i Boban Đurović, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Kako su naveli, svečanosti u velikoj sali Skupštine opštine prisustvovali su predsjednik Skupštine Ivan Otović, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović, projekt menadžer Opštine Vrnjačka Banja Jelena Nešić, odbornici, sekretari, direktori i načelnici opštinskih službi i ustanova.

Herceg Novi i Vrnjačka Banja imaju brojne sličnosti, a potpisivanje sporazuma je uvod u buduću saradnju do trenutka bratimljenja dva grada, kazao je Katić.

„Vrnjačka Banja i Herceg Novi imaju sličan broj stanovnika, približne budžete, karnevale, filmske festivale i da ne nabrajamo sva ostala kulturna i sportska dešavanja koja su poveznica među ova dva grada. Želim da istaknem veoma značajnu vezu, a to je zdravtsvo jer je Vrnjačka Banja poznata zdravstveni centar Srbije, a Herceg Novi Crne Gore. Nadam se da će se saradnja na polju zdravstvenog turizma među naša dva grada nadograđivati i da ćemo uspostaviti još bližu saradnju iako je i do sada bila na zavidnom nivou“, kazao je Katić.

Kako je Đurović istakao, dvije opštine mogu zajednički dosta toga učiniti prije svega na bilateralnom povezivanju lokalnih samouprava, ali i u smislu zajedničkog nastupa na evropskim i svjetskim tržištima turizma.

„Vjerujem da će se naš Sporazum pretočiti u bratimljenje, a bratimljenje u sporazume sa velikim turoperatorima iz Evrope i cijelog svijeta. Sigurno da ćemo zajednički nastupati prema projektima evropskih fondova na obostranu korist”, kazao je Đurović i naglasio da će uz podršku ministarstava turizma obje države, ovaj Sporazum omogućiti dolazak turista iz prvenstveno Azije i Evrope koji bi po sedam dana provodili u Vrnjačkoj Banji, Herceg Novom i trećem gradu-saradniku iz regiona.

Katić je iskazao zadovoljstvo što Herceg Novi jača veze sa gradovima u regionu i podsjetio na nedavno potpisivanje sporazuma o bratimljenju sa beogradskom GO Zvezdara.

„Herceg Novi je grad koji širom otvorenih ruku dočekuje sve ljude, one koji ovaj grad osjećaju kao svoj, posebno sve njih koji dolaze iz regiona i iz nama bratske Srbije, odakle je, prema statistici, najveći broj turista“, istakao je Katić uz uvjerenje da će saradnja dva grada biti plodotvorna.

Foto: Opština Herceg Novi

NIKŠIĆ PROGNOZA