Kasalica: Postoje interesne grupe koje žele da oslabe ključne institucije koje brinu o javnim finansijama u državi

Namjera Skupštine Crne Gore, odnosno resornog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da izmjenama Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji smijeni sve dosadašnje članove Senata ove institucije, te da im promijeni i dužinu trajanja mandata, predstavlja sve osim ekonomskog napretka Crne Gore, kaže za Gradsku RTV ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

Skupština Crne Gore je prije nekoliko dana usvojila izmjene i dopune Zakona o Centralnoj banci, prema kojima će guvernera vrhovne monetarne institucije imenovati parlament na osnovu sprovedenog javnog konkursa umjesto predsjednik države, kako je to rađeno do sada. Kasalica ističe da se nedavno usvojenim izmjenama zakona o Centralnoj banci Crne Gore i najavljenim izmjenama zakona o DRI, institucije ne jačaju, već maksimalno slabe.

Ona upozorava da u Crnoj Gori postoje interesne grupe koje žele da oslabe ključne institucije koje brinu o javnim finansijama u državi.

”Toksični kružoci od ranije razriješene viceguvernerke, analitičara koji izgleda misli da ima svoju biografiju da bude guverner Centralne banke Crne Gore, a realno treba da se vrati u početničke lekcije ekonomije, profesor sa fakulteta koji želi da naplati svoju nacionalnu pripadnost i slični, preko resornog Odbora za finasije i budžet i istoričara olimpijskih komiteta, koji su itekako globalno poznati i po netransparetnosti i po zakulisanosti i po svakoj drugoj šemi koja se tiče suprotstavljenosti procedurama, odlučili su da, na kraju onoga što je ozbiljna tekovina časnog 30. avgusta, do kraja sahrane 30. avgust “, poručuje Kasalica.

Slična sudbina očekuje i Državnu revizorsku instituciju jer će se, prema najavama predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Dejana Đurovića, Prijedlog izmjena Zakona o DRI, koji predviđa smjenu svih dosadašnjih članova Senata ove institucije ali i promjenu trajanja mandata novih članova na šest plus šest ili devet godina, pred poslanicima naći kroz desetak dana. S obzirom da i sama pripada tekovini 30. avgusta, Kasalica smatra da sve što se prije nekoliko dana dogodilo sa Centralnom bankom, a sada se priprema i sa Državnom revizorskom institucijom, predstavlja sve osim napretka i sljedeće faze ekonomskog razvoja Crne Gore.

”Kakvo god ekonomsko naređenje da uradimo sa Državnom revizorskom institucijom, a ono se prije svega tiče da naše zamijenimo njihovima, odnosno da njihove zamijenimo našima, potpuno svejedno ko je na strani njihovih, a ko je na strani naših, neće činiti instituciju jačom, nego maksimalno slabijom “, objašnjava ona.

Kako kaže, DRI je imala ovakve političke napade i na svom počeku, jer je prvi Zakon predviđao da predsjednik i članovi Senata moraju biti ozbiljni kandidati koji ne potiču iz politike i sa njom nemaju nikakav kontakt.

”Mi smo zemlja u razvoju i onda smo mi ono što je trebalo da bude predsjednik Senata, a trebalo je da ima doktorsku titulu, smanjili na običnu diploma ekonomskog ili pravnog fakulteta. To sad postaje još gore jer parola “svaki građanin može da preda CV za DRI ili eventualno Centralnu banku, nije indikator demokratičnosti, nego indicator toga koliko smo se namjerili da unizimo crnogorsku ekonomiju i crnogorske javne finansije“, navodi Kasalica.

Kada se crta podvuče, biće još gore, upozorava Kasalica i zaključuje da ovo nije ni prvi ni posljednji put da se na ovaj način urušava crnogorska ekonomija, koja će   za nekoliko godina opet morati da se obnavlja.

Izvor, foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA