Kasalica: Nalazimo se u najosjetljivijem periodu javnih finansija Crne Gore u posljednje dvije decenije

U redovnim izvještajima MMF-a i Svjetske banke nije bilo mnogo alrmantnih činjenica u odnosu na bruto društveni rast, ali je alarmantno što su svi međunarodni povjerioci istakli da su porasli rizici, ocijenila je nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu finansija i ekonomska analitičarka Mila Kasalica u emisiji “U sred srijede” Gradske RTV, autorke Mirke Dević.

“Bez obzira što smo mi planirali na 4,4 procenta Svjetska banka je ostala na 3,4, a MMF je nakon proljećnje skupštine, ono što je 2,5 definisao prošle godine u septembru, sad već korigovao na 3,2 procenta, i u tom kontekstu to nije nešto što pali crvene lampice”, objašnjava Kasalica.

Dodaje, međutim, da su međunarodni povjerioci sumnjičavi.

“Evropska komisija je to stavila u jedan diplomatski kontekst, ali je to itekako popalilo lampice, istakavši da je balans rizika otišao prema dolje. Kako god da to konstatujemo, ono što je ključno jeste da se nalazimo u najosjetljivijem periodu javnih finansija Crne Gore u zadnje dvije decenije”, naglašava Kasalica.

Tu je i momenat koji, kako ističe, međunarodni povjerioci zovu političkom neizvjesnošću.

“Mi to, nažalost, u ekonomskom smislu već možemo da izračunamo nakon 30.avgusta. To je nešto što se u konkretnosti sagledava kroz institucije sistema, odnosno unižavanje kvaliteta institucija sistema kao političko osvetništvo, a sad evo dodatno i pripremom vanrednih parlamentarnih izbora kao nešto što malo usložnjava situaciju”, objašnjava Kasalica.

To će se, naglašava, realizovati kroz povećanje broja zaposlenih u institucijama, odnosno kroz jačanje izdataka sistema.

“Nama je zadatak ove godine, između onoga što se u industriji razvoja zove ‘teško prizemljenje’, i ‘meko prizemljenje’, da uradimo sve moguće poteze unutar javnih finansija i realizacije javnih finansija, iz budžeta 2023. da stignemo do ‘mekog prizemljenja’. To se sagledava u dvije tačke: otpornost sistema mikro, malog i srednjeg biznisa u konstalaciji sa velikim biznisom i da, sa druge strane, palimo crvene lampice u nekoj političkoj agendi”, navodi Kasalica.

Ističe da se nada da nam se neće desiti ‘teško prizemljenje’.

“Ja to već više od četiri mjeseca dajem do znanja, kao odgovorna ekonomistkinja i odgovoran poreski obveznik ne volim da koristim riječ bankrot, ali kao podržavateljka poreskih obveznika i privrednih subjekata smatram da dok god njih čuvamo i dok god njima budemo podrška, i želim da vjerujem da ćemo završiti u scenariju ‘mekog prizemljenja’ “, zaključila je Kasalica.

Izvor: Gradski.me

Foto:; PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA