Jugobanka prinudno naplaćuje 7,5 miliona od Instituta Igalo

Jugobanka Beograd u stečaju blokirala je račun Instituta Igalo jer želi da naplati dug od 7,5 miliona eura. Vršilac dužnosti izvršnog direktora Instituta Savo Marić potvrdio je „Danu“ da je račun firme u blokadi na iznos od 3,6 miliona eura, što predstavlja osnovni dug prema Jugobanci u stečaju.

– Ovo je najteža situacija u istoriji Instituta Igalo, kojem prijeti stečaj. Iskoristićemo sve pravne mogućnosti koje imamo, a lokalna samouprava će dati svoj doprinos i zamolićemo da se odluka prolongira. Nadam se da ćemo dobiti pozitivan odgovor od njih, ali to je samo kupljeno vrijeme. Za to vrijeme moramo svi da se ozbiljno zamislimo i da se vidi da možda onaj predlog, koji je prvobitno išao od nas i koji je tada bio prihvaćen iz Beograda, da taj dug od 3,6 miliona dio bude vraćen kroz kredit, za koji bi garantovala Vlada a dio kroz rehabilitaciju njihovih pacijenata u Institutu – kazao je Marić.

Ukazao je da su svi u Vladi i resornim ministarstvima upoznati sa problemom jedine rehabilitacione ustanove u Crnoj Gori.

Rješenje o prinudnoj naplati duga Jugobanke poslato je Centralnoj banci Crne Gore. Uprava Instituta je uputila žalbu na rješenje, ali ono ne odlaže izvršenje.

Privredni sud u Podgorici je još 2021. godine priznao odluku beogradskog suda, kojom je Institut Igalo obavezan da Jugobanci u stečaju isplati 3,67 miliona eura duga za kredit od prije tri decenije, što je potvrdio i Apelacioni sud. Kada se na taj iznos dodaju kamate i parnički troškovi, dug Instituta je dostigao 7,5 miliona eura. Valja reći i to da iako je Vlada Crne Gore, koja je vlasnik 56,4 odsto akcijskog kapitala u Institutu Igalo, još 2009. godine donijela zaključak da će, u slučaju da Institut izgubi spor, preuzeti dugove, to nije uradila do sada, pa je povjerilac dvije godine nakon konačne sudske presude pokrenuo prinudno izvršenje i to blokadom računa i zabilježbom rješenja o izvršenju na imovinu Instituta. Dug Instituta Igalo odnosi se na kredite iz 1981. i 1987. godine, a sudski postupak se vodio od 1994. godine. Presudu u korist banke Privredni sud u Beogradu donio je u junu 2018, što je potvrdio i Apelacioni sud godinu kasnije. Zaštitnik je kao umješač u ovom sporu podnio reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, ali je i ona odbijena. Konačno, presude beogradskih sudova potvrdili su Privredni i Apelacioni sud u Crnoj Gori.

Institut Igalo već nekoliko godina posluje sa ogromnim gubitkom koji je premašio iznos od 30 miliona eura. Poslovanje Instituta opterećuje upravo pomenuti dug prema Jugobanci AD Beograd u stečaju, ali i tužbe radnika zbog neadekvatno obračunatog koeficijenta zbog kojih menadžment mora da im isplati oko šest miliona eura i zbog čega je račun ustanove gotovo konstantno u blokadi. Iz Vlade je bilo signala da će ili otkupiti 44 odsto akcija od manjinskih akcionara i tako pomoći da se izađe iz višemilionskog duga, no na tome je ostalo. Drugo rješenje, bilo je privatizacija, no Vlada na odlasku ni to nije rješavala. Radnici nisu dobili dvije plate, a odlazeća vlada nije usvojila Kolektivni ugovor.

Kako je najavio Sindikat ustanove, u petak 28. jula, od 18 do 20 časova, u znak protesta će blokirati oba granična prelaza sa Republikom Hrvatskom.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA