Joković: Bez obzira na probleme predstoji razvoj poljoprivrede

Osim što će doprinijeti jačanju turističke privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrivrede Treći međunarodni sajam poljoprivrede u Beranama ima nemjerljiv nemjerljiv značaj u odnosu na ostale forme predstavljanja, a ujedno je sjajna prilika za sticanje znanja o najnovijim proizvodnim i potrošačkim trendovima kao i razmjenu iskustava.

To je otvarajući ovaj sajam kazao ministar poljoprivrede Vladimir Joković.

“Bez obzira na probleme sa kojima se suočava naš agrar ubijeđen sam da su pred nama i našim poljoprivrednicima u Crnoj Gori godine domaćinskog razvoja jednog od naših stubova ekonomije – tj. poljoprivrede”, rekao je Joković.

On je dodao da je ministarstvo u potpunosti posvećeno pružanju snažne podrške razvoju poljoprivrede kao sektora od višestruke uloge u razvoju društva i ekonomije a koji se razvija na principima održivosti i čuvanja tradicije i vrijednosti selu.

“U tekućoj godini u Beranama je finansirano 16 projekata koje su dostavili lokalna uprava, mjesne zajednice, grupe sela i individualni proizvođači, u ukupnom iznosu podrške od 165.240 eura a odnose se na rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, sanacije i rekonstrukcije seoskih puteva. Kroz mjere podrške i javne pozive za ovu godinu odobrena je podrška za 178 korisnika u iznosu od 277.670 eura i ukupne vrijednosti investicije iznose 567.704 eura”, kazao je ministar Joković.

 (Foto: RTCG)

Predsjednik Opštine Berane, Vuko Todorović, izrazio je uvjerenje da ova smotra agrara postaje svojevrsna prilika za promociju najboljeg iz našeg kraja, sa sve sadržajnijom ponudom, u koju je ove godine po prvi put uključeno izlaganje životinja.

S obzirom na to koliki je značaj poljoprivrede, pozvao je sve uključene u tu djelatnost da udruže snage kako bi se na adekvatan način vrednovala kvalitetna hrana i sirovine koje stvaraju vrijedne ruke domaćina iz našeg kraja.

„Sigurno da bismo u pogledu kvaliteta sirovina i proizvoda mogli konkurisati mnogo razvijenijim sredinama, ali ono na čemu treba raditi je tehnologija proizvodnje i prerade“, kazao je Todorović.

 (Foto: RTCG)

 (Foto: RTCG)

Treći međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti okupio preko 120 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Ovaj već tradicionalni sajam organizovala je Opština Berane – Sekretarijat za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA